Suuressa erikoistarkastelussa ja syynissä NHL 14 -pelin uudistukset: järkeä vai ei?

16.04.2013

EA Sportsin NHL- lätkäpelisarjan uusin osa sai virallisen julkistuksen eilen. Suomalaiset pääsevät nauttimaan Änärin uusimmasta ilmestyksestä eli NHL 14 -pelistä 13. syyskuuta.

Tiltin toimituksessa on seurattua hokia yli 30 vuotta, ja NHL-lätkäpelisarjaakin on tahkottu jo 22 vuotta – siitä ihan ensimmäisestä NHL-pelistä lähtien. NHL 14 -peliin on sen julkaisijan EA:n toimesta listattu kuusi uudistusta, joiden sanotaan parantavan pelikokemusta jälleen piirun parempaan suuntaan.

Onko todellakin näin? Listasimme uudistukset paremmuusjärjestykseen typerimmästä tärkeimpään – tietenkin perusteluineen päivineen.

Uudistus numero 1: Tappelut

2

EA on kertonut NHL 14 -pelin vääntävän tappelut uuteen kuosiin. Niiden mekaniikka lainataan Fight Night -nyrkkeilypelisarjalta, ja tapahtumasarja aina kahden vatipään hanskojen tiputtamisesta turpaan vetämisen kautta tuuletellen jäähyaitioon luisteluun on kuulemma katkeamaton sarja kivoja animaatioita.

Ai kun kiva.

Uudistus numero 2: HUT ja EASHL Online -sarjat

1

NHL 14 -pelissä voi nettiliigoissa nousta tasolta toiselle ja huonojen peliesitysten myötä pudota sarjatasoa alemmas. Ottelutilastoja voi tutkailla monelta eri kaudelta, ja muutenkin sarjanettipelaamista on viety enemmän Fifa 13 -futispelin suuntaan. Uudistus on ehdottomasti hyvä niille, jotka netissä peliä paljon pelaavat omissa sarjoissaan.

Satunnaisille nettipelaajille olisi myös kiva saada omat sarjansa ilman, että liigoihin tarvitsee erikseen osallistua. Kyllä, vähän Fifa-pelisarjan tyyliin.

Uudistus numero 3: Live the Life

3

Live the Life lienee se suurimman itkun ja porun aiheuttava uudistus. Siinä missä ennen oltiin yksittäinen pelaaja Be a pro -pelimuodossa, nyt ollaan kokonainen mediaeläin, ja pelaajan pitää pelimuodossa huolehtia esimerkiksi media- ja kaveruussuhteistaan.

Pelimuodon toimivuus riippuu täysin siitä, miten tosissaan homma hoidetaan. Esimerkiksi NBA 2K13 -korispelisarjassa annetaan ottelun jälkeen vain yksi vastaus yhteen kysymykseen virtuaalimediatilaisuudessa, mutta oma vastaus luo yllättävän paljon syvyyttä pelikokemukseen, kun seuraavassa matsissa selostajat pohtivat pelaajan sanomisia ja analysoivat tämän käytöstä.

Mikäli virtuaalimediakäytöksessä on mukana piirukin huumoria, koko homma taantuu kainalopierun tasolle.

Uudistus numero 4:  Vasemman ohjainsauvan kikat

4

Aina kun EA lähtee muuttamaan urheilupeliensä tasapainoa, vääntyy kuppi yleensä toiselle puolen pöytää. Kun pari vuotta sitten veskarin saattoi ajella kylmäksi aivan liian helposti, NHL 13 -pelissä heihin ei voinut vaikuttaa oikein millään tavoin. Nyt EA:lla on ilmeisesti päätetty ettei kikkailu ollut tarpeeksi helppoa, ja se esittelee NHL 14 -peliin yksinkertaistetut, yhdisteltävät kikkakomennot.

Mikäli homma menee lekkeriksi, ei nettipeleissä nähdä mitään muuta kun keppiään villisti heiluttavia Sidney Crosbyja. Toivotaan, että homma pysyy tasapainossa.

Uudistus numero 5: True Performance Skating

5

Luistelumallinnusta muutellaan jälleen, ja smirklausuudistuksen suhteen on sama pelko kuin kikkailussa. Luistelua sanotaan helpotettavan niin, että pelajien lähtönopeus on suurempi. Tämä saattaa tuhota pelin täysin, sillä jo NHL 13 -pelissä aivan liian moni nettipelaaja heitti kiekon Alex Ovechkinille tai jollekin muulle pikakiiturille ja yritti vain luistella läpi puolustuslinjan rakentamatta peliä oikeastaan lainkaan.

Onneksi EA lupailee, että myös sivuttaisluistelua on parannettu, joten pakilla pääsee helpommin eteen.

Uudistus numero 6: Fysiikkamallinnus

nhl

Viimeinen ja todellinen make or break -uudistus on fysiikkamallinnuksen muutos. Tämän vuoden NHL lainaa fysiikkamallinnuksensa Fifa-pelisarjalta, ja ottaa käyttöönsä Player Impact Enginen.

Kaikki Fifaa kauemmin pelanneet muistavat millaista sätkintää futaajien kaatuilu joskus fysiikkamoottorin alussa oli. Nyt homma toimii Fifassa jo paremmin, mutta silti ahtaissa paikoissa pelaajat tuppaavat välillä kaatuilemaan oudosti. Millä tavoin tämä vaikuttaa NHL-pelisarjaan, kun tilaa on jäällä luonnollisesti vähemmän kuin viheriöllä ja pelaajien vauhti kovempi?

Ennakkohehkutuksen ja -painotuksen perusteilla EA:lla halutaan tehdä NHL-pelisarjasta entistä näyttävämpi kokonaisuus. Niille, jotka ovat ihastuneet pelin realismiin, tämä kuulostaa hieman ikävältä. Viedäänkö NHL-sarjaa arcademaisempaan suuntaan?

Onneksi pelistä löytyvät vielä sliderit, joiden avulla pelikokemuksesta voi muokata sellaisen kuin itse tahtoo. Nettipeleissä kaikki kärsivät kuitenkin käytännössä samoista asetuksista. Vedättäjiä löytyy, ja he käyttävät armotta kaikki pelimoottorin porsaanreiät hyväkseen.

Toivotaan parasta, pelätään pahinta!