Amazfit GTR 3 Pro edustaa valmistajan fashion-tuotesarjaa. Kyseessä on pelkistetyn tyylikäs ja runsaasti toimintoja tarjoava kohtuuhintainen älykello. Tiltin lukijoita ajatellen siinä on myös yksi täysosuma: se soveltuu erinomaisesti e-urheilijoille.
Kellon 1,45-tuumaisen AMOLED-näytön resoluutio on 480 * 480. Valmistaja mainitsee sen maksimikirkkaudeksi 1000 nitiä. Kaikesta saa selvää ihan auringonvalossakin. Valittavana on pitkälle toista sataa erilaista näyttötaulua, joista osa on huomiotaherättävän kauniisti animoituja. Luonnollisesti kellon taustakuvaksi voi asettaa myös oman tuotoksen.
Testiin saapui kellon sysimusta versio, joka on varustettu vaihdettavalla 22 mm silikonirannekkeella. Sen kanssa kellon kokonaispaino on 59 grammaa. Saatavilla on myös ruskeanahkaisella rannekkeella varustettu versio. Kello on yhteensopiva Android- (7.0 tai uudempi) ja iOS-laitteiden (12.0 tai uudempi) kanssa; Tiltin testipenkissä käytettiin Android-puhelimia.
Pyöreätauluinen ja alumiiniseosrunkoinen GTR 3 Pro toimii Zepp OS -käyttöjärjestelmällä. Se nojaa hyvin paljon kännykkään asennettavaan Zepp-sovellukseen, jota ilman kellon käyttö onkin melkoisen orpoa. Saatavilla olevien lisäapplikaatioiden määrä on erittäin nuiva, joten käytännössä käyttö perustuu jo valmiina oleviin sovelluksiin. Ne tosin tarjoavat peruskäyttöön kaiken tarvittavan.
GTR 3 Pro toimii haluttaessa suomenkielisenä. Joitain pieniä kukkasia tulee sieltä täältä vastaan, mutta yleisesti käännös on selkeää. Sama koskee myös Zepp-applikaatiota. Sekä kello että applikaatio ovat suhteellisen yksinkertaisia käyttää, joskin illan parin tutustuminen on paikoillaan kaikkien optioiden hahmottamiseksi.
PERUSTOIMINNOT
Amazfit GTR 3 Pro tukee sekä 2,4 GHz WLAN-verkkoja että Bluetoothia. Jälkimmäisen kautta tehdyn kännykkäyhteyden ollessa yllä kellolla voi näppärästi vastata puheluihin. Kaiuttimesta kantautuva ääni on riittävän hyvä normaaliin jutusteluun. Kaiuttimella voi myös kuunnella kellon 2,3 gigatavun sisäiseen muistiin tallennettua musiikkia, joskaan mikään äänielämys se ei tietenkään ole.
Viestien suhteen ei sitten homma sujukaan yhtä mukavasti. Viestit tulevat näytölle luettavaksi, mutta niihin ei voi vastata. Vaihtoehtoina on esiasetetut pikavastaukset ja hymiöt, mutta ne eivät lähde eteenpäin. Oli kyseessä sitten Signal, Telegram tai WhatsApp, kaikilla sama juttu. GTR 3 Pro ei myöskään näytä sovelluksien kautta tulleita kuvia.
Varsinainen käyttöympäristö on kellossa sujuva. Oikealla puolella olevissa kruununäppäimissä on hyvä tuntuma. Ylempi niistä toimii myös pyörittämällä. Sormenjälkiä hylkivä kosketusnäyttö reagoi käskytyksiin muutoin hyvin, mutta ajoittaiset käyttöjärjestelmähidastelut aiheuttavat ylimääräisiä sutaisuja. Kello vain yksinkertaisesti välillä pysähtyy sekunniksi tai pariksi miettimään seuraavaa siirtoa.
Ajoittaiset hidastelut ovat suhteellisen pieni harmi, mutta silloin tällöin tapahtuvat kaatumiset ovat sitäkin turhauttavimpia. Onneksi kello kuitenkin käynnistyy suht nopeasti uudelleen. Täytyy vain tilttauksen jälkeen muistaa varmistaa yhteys puhelimeen normaalin toiminnan jatkamiseksi. Se tosin todettakoon, että testiajalla kelloon tullut järjestelmäpäivitys vähensi kaatumisien määrää huomattavasti. Ehkä seuraava päivitys poistaa ne loputkin.
Kellon teatteritilassa on huomioon otettava bugi. Sen ollessa päällä kellon näyttö pysyy pimeänä, eikä se ilmoita uusista viesteistä tai muista ilmoituksista kuin värinällä. Paitsi että jostain syystä kalenterimerkinnät tulevat myös äänen kera. Kello täytyykin asettaa ”älä häiritse” -tilaan, jotta hiljaisuutta kaipaavissa hetkissä ei tule yhtäkkiä epätoivottuja dingdong-ääniä.
Kellon parempiin puoliin kuuluu pätevä aina päällä -näyttötila. Tällöin aika on koko ajan näkyvissä riippumatta ranteen asennosta. Tämä luonnollisesti kuluttaa akkua huomattavasti normaalia enemmän, mutta toisaalta vähentää myös käden äkkijyrkkää nostamista naaman eteen tarkistusta varten.
Aina päällä -tilassa akku jaksaa runsaallakin käytöllä pari päivää. Vilkaisunäyttöä käyttämällä ja ylimääräistä räpläystä vähentämällä käyttöaika pitenee moninkertaiseksi. Niin sanotulla normaalikäytöllä latausta tarvitsee harrastaa noin kymmenen päivän välein. Virransäästötilassa kello pysyy sen sijaan hengissä jopa kuukauden. Tyhjästä täyteen -lataukseen kuluu puolitoista tuntia; pieni magneettinen latausalusta on näppärä.
Uimareille vielä tiedoksi, että GTR 3 Pro on 5 ATM -vesitiivis.
SEURANNAT JA HARRASTEET
GTR 3 Pro seuraa sykettä, stressitasoa, happisaturaatiota sekä unirytmiä ja sen aikaista hengitystä. Jatkuvat tulokset ovat tasaisen varmoja lukuun ottamatta uniseurantaa, joka jättää usein alkutunnit huomaamatta. Hienona ominaisuutena on mahdollisuus 45 sekuntia kestävään manuaalimittaukseen, mikäli haluaa tarkistaa kaikki juuri senhetkiset arvot.
Tulokset tuntuivat siis tasaisen tarkoilta. Kellon saa hälyttämään mikäli se huomaa epänormaaleja tuloksia, mutta tällaiseen tilanteeseen ei testiviikkojen aikana jouduttu. Hyvä niin.
Ulkoreippailussa GPS seuraa käveltyä/juostua reittiä onnistuneesti. Liikuntahetkeä aloitettaessa GPS etsii harmittavan kauan itse yhteyttä, joskin itse aktiviteetin käynnistäminen ilman sitä seurasi kuljettua reittiä aina täysin oikein. Tehdyt suoritukset tallentuvat kuntoiluaikoineen, keskinopeuksineen ja -sykkeineen, poltettuine kaloreineen ynnä muine datoineen Zepp-applikaatioon. Sieltä pääsee ihailemaan suorituksiaan erinomaisen tarkasti jaoteltuina.
Älykellon tekemä liikunta-aktiivisuusseuranta toimii erinomaisesti. GTR 3 Pro muistuttaa ja kannustaa sekä nousemaan että kävelemään mikäli se havaitsee käyttäjänsä makoilevan liikaa. Suorituksista palkitaan kehuilla.
GTR 3 Pro sisältää puolisentoista sataa harjoitusta aina juoksulajeista kalastukseen ja maastomoottoripyöräilystä reellä ajamiseen. Osa harjoituksista sisältää mahdollisuuden ”3D-tietomalliin”, jolloin järjestelmä laskee liikkumismatkan tarkemmin 2D-matkan ja todellisen reitin korkeuden muutosten perusteella. Eli harrasti sitten melkeimpä mitä tahansa, kellosta löytyy sitä varten hyvä seurantaharjoitus.
Tästä päästäänkin sitten pelaajille loistavasti soveltuvaan seurantamahdollisuuteen.
PELAAJAN KÄTEEN
Yksi Amazfit GTR 3 Pro -älykellon harjoituksista on e-urheilu. Se mittaa sykettä, stressiä ja poltettuja kaloreita samalla kuntoiluaikaa mitaten. Haluttaessa sen saa muistuttamaan säännöllisin väliajoin sekä veden juomisesta että energian nauttimisesta.
Edelliset muistutukset tulevatkin välillä tarpeeseen. Etenkin pelimaratoonien ja lanituksien aikana voi into olla joskus vähän liiankin suuri nesteytyksen unohtuessa taka-alalle. Ja mikäli ei kuulu siihen ryhmään, joka ryntää välittömästi janon iskiessä tankkaamaan nestettä, ovat muistutukset jopa tärkeitä.
E-urheilun lisäksi GTR 3 Pro sisältää myös esimerkiksi seuraavat peliharjoitukset: shakki, tammi ja bridge. Nouseeko pulssisi taivaisiin kolme kertaa putkeen hävityn tai muuten vaan tunteisiin iskeneen Risk-lautapelisession aikana? Tällä kellolla saat sen selville.
VÄHÄN ONGELMIA MUTTA NIIN PALJON HYVÄÄ
Amazfit GTR 3 Pro on parhaimpina päivinään äärimmäisen uskollinen ja sulavasti toimiva älykello. Valitettavasti niitä huonojakin päiviä tulee ajoittain, jolloin käyttis saattaa muutaman sekunnin hidastelujen lisäksi kaatua kokonaan. Tämä ei ole mitenkään äärimmäisen poikkeuksellista älykellojen maailmassa, mutta toivottavasti asia saadaan silti päivityksien kautta kuntoon.
Pienet suomenkieliset käännöskukkaset aiheuttavat jopa naurunremakoita. Myös ”kävele vielä 23 askelta seuraavien 30 sekunnin aikana”-käskyt saavat hymyilemään hyvällä tavalla.
Toimintoja kellossa piisaa. Ladattavien lisäapplikaatioiden määrä on hyvin niukka, mutta kaikki tarvittavat perusjutut piisaavat peruskäyttöön. Kello on myös yhteensopiva seuraavien terveyssovellusten kanssa: Apple Terveys, Google Fit, Strava, Relive, Runkeeper ja TrainingPeaks.
GTR 3 Pro on hyvännäköinen ja mukava kädessä. Myös sen käyttö on pienen opettelun jälkeen luontevaa. Tässä hintaluokassa kello onkin erittäin pätevä vaihtoehto – oli sitten pelaaja tai ei.
Amazfit GTR 3 Pro maksaa 229 euroa. Saatavilla on musta ja nahkanruskea versio.
YHTEENVETO:
**** / *****
Hintaluokassaan erittäin hyvä älykello, joka aktivoi myös e-urheilijoita. Yksinkertaisen hyvännäköisenä ja komeilla animoiduilla näyttötauluilla varustettuna se on myös tyylikäs asuvalinta. Käyttöjärjestelmässä on tosin vielä vähän viilattavaa.
Yläkerrassa kuudetta kertaa putkeen vedetty Joutsenlaulu sai Arton kellon näyttämään sellaisia pulssilukemia, että nyt lähtee.