Hei me rakennetaan: arvostelukoneiden rautapäivitys

Alkuvuodesta kasasimme Tiltin budjettihintaisen arvostelukoneen Beautyn. Kehitys kehittyy ja teknologia elää, joten nyt on aika päivittää arvostelujärjestelmiä ja esitellä uusi koneisto.

30.07.2023

Budjettikone Beauty on päässyt jo lähes puolen vuoden ikään ja tehokoneen virassa toiminut Beast on ruksutellut eteenpäin jo päälle vuoden verran. Markkinoille on saapunut koneiden kasaamisen jälkeen merkittävä määrä niin budjettihintaisia kuin massikeisareille sopivia uusia komponentteja. Näytönohjainmarkkinoille puolestaan on saapunut kolmas merkittävä kilpailija erityisesti prosessoreistaan tunnetun Intelin muodossa.

Beastin edellinen kokoonpano rullasi eteenpäin Intelin 12700k-prosessorin ja Nvidian RTX 3080 -näytönohjaimen voimin. Vaikka molemmat osat ovat edelleen teholuokiltaan lähes kärkipäätä, koettiin asialliseksi pyöräyttää konepellin alla hyrräävät osat kokonaan vaihtoon. Tiltin arvostelema NZXT B650e -emolevy tarjosi tähän oivan pohjan.

AMD:n uuteen AM5-prosessorikantaan suunnitellut 3D-välimuistilla varustetut 7000-sarjan X3D-prosessorit ovat hinta-laatusuhteeltaan niin sanotusti kuuminta hottia. Prosessoriksi valikoitui pienen harkinnan jälkeen Ryzen 7 7800X3D. 4,2 gigahertsin lähtötaajudella sykkivä ja aina viiden gigahertsin nopeuteen saakka ilman ylikellotteluja kiihdyttävä 8-ytiminen palikka murisee konepellin alla kuin muskeliauton moottori konsanaan. Teho- ja hyötykäytössä hitusen Intelin yksiköille häviävä piisiru on tällä hetkellä nimenomaan pelikäytössä kolmiulotteisen muistiarkkitehtuurinsa ansiosta lähes voittamaton valinta. Emolevyn uudistettu piirikanta mahdollisti samalla myös DDR4-muistista pois siirtymisen. Välimuistiksi poimittiin tällä kerralla 32 gigatavua Corsairin 6 000 MHz nopeudella sykkivää DDR5-muistia.

Näytönohjaimeksi tehomyllyyn kelpuutettiin Nvidian RTX 4070 Ti, jonka hinta-tehosuhde on hieman tolkullisempi kuin 40-sarjan lippulaivan virkaa toimittavan 4090-kortin kohdalla. Tavoitteena on ultra-tason grafiikkojen pyörittely 3 440 x 1 440p ultrawide -resoluutiolla. Kortissa pitäisi olla kyseisellä tarkkuudella puhtia vielä hyväksi toviksi. Massiivinen näytönohjain pujahtaa onneksi melko helposti NZXT:n monoliittimaisen H9 Elite -kotelon sisuksiin. Koko paketin kruunaa tehokkaankin prosessorin mutisematta viileänä pitävä NZXT Kraken Elite 280 -nestejäähdytysjärjestelmä, joka pitää kiven viileänä ja saa kokoonpanon näyttämään sopivan futuristiselta.

Intelin Arc-tuotesarjan näytönohjaimet saapuivat vihdoin useiden viivästysten jälkeen tavallisten kuluttajien ulottuville vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Aiemmin käytännössä vain AMD:n ja Nvidian kahdestaan hallitsemalle taistelutantereelle saadaan uuden kilpailijan mukana alalle mukavasti paljon toivottua valinnanvaraa. Kilpailun myötä myös kuluttajan asema luonnollisesti paranee. Alhaisemmalla virrankulutuksella, kukkaroystävällisemmällä hinnalla ja esimerkiksi AMD:n kortteja paremmalla säteenseurantateholla varustetut kortit olivat julkaisunsa tienoilla vielä kovin riskaabeli hankinta. Rautapuoli oli selvästi kunnossa, mutta ajurit ja ohjelmistopuoli ontuivat eteenpäin todella tahmaisesti. Ajuripäivitykset ja softapuolen parannukset ovat hissukseen nostaneet myös sinisen tiimin kortit varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi. Korttien natiivisti tukema XeSS-resoluutioskaalain kilpailee suoraan AMD:n FSR:n ja Nvidian DLSS:n kanssa, joten tämän ominaisuuden testaaminen on kiinnostanut jo pidemmän aikaa. Täten päätimme koota Beautyn ja Beastin rinnalle vielä kolmannen testikokoonpanon.

Takavasemmalla Beauty, oikealla Beast ja edessä keskellä Temptress.

Temptress-nimeä kantavan yksikön toissijainen käyttötarkoitus on toimia liikuteltavana pöytäyksikkönä, joten laitteiston kokoluokaksi valikoitui lilliputtimainen mini-ITX. NZXT:n H210-kotelon sisään rakennettu pieni tehopönttö on rakennettu Gigabyten B660I Aorus -emolevyn ympärille. Piskuruiseen lankkuun on pultattu kiinni Intel core i5 12600K -prosessori ja 32 gigatavua 3 200 MHz nopeuksista DDR4-muistia. Näytönohjaimena sykkii Intelin oma Founders Edition -malli Arc 750 -kortista. Koko paketin kruunaa prosessorin viilentäjänä toimiva Kraken M120 AIO -nestejäähdytin. Kokoonpano itsessään on verrattain hentokokoinen ja painaa kokonaisuudessaan vain noin seitsemän kiloa. Verrokkina mainittakoon, että tehokone Beastille painoa kertyy reippaasti päälle parisenkymmentä kilogrammaa.

Kun päivittelyn makuun päästiin, samalla myös Beautyn sisällä sykkinyt AMD:n Radeon 6600 -näytönohjain vaihtui piirun verran uudempaan 7600-malliin. Muutaman pykälän edeltäjäänsä nopeampi kortti on kuitenkin suositushinnaltaan tasan saman arvoinen kuin edeltäjänsä konetta alun perin kasatessa. Myös keskusmuistin määrä koneen uumenissa on nostettu 32 gigatavuun.

Kolme eri alustaa kolmen eri valmistajan näytönohjaimella takaavat sen, että vastaisuudessa pystymme testaamaan pc-puolen pelejä mahdollisimman kattavasti optimoinnin osalta. Eri komponenttikannat ja eri hintaluokan raameissa rakennetut kokoonpanot pystyvät antamaan laajemman kuvan pelien skaalautuvuudesta ja yleisestä toimivuudesta käyttäjien lähtötilanteet huomioiden.

Ja onhan se myönnettävä, että valehtelisimme jos väittäisimme, etteikö uuden raudan räpläily olisi myös hauskaa puuhaa!

Muihin ”Hei me rakennetaan” -artikkeleihin pääset klikkaamalla tätä.

Temptress

Beast

Beauty

Tiltin tämänhetkinen testikonearsenaali. Vasemmalta: Temptress, Beauty ja Beast.