Logitechin nykyään omistaman Astron kuulokkeita on syystä pidetty alan parhaimmistona. Loistavaa ääntä, erinomaista käyttömukavuutta ja tyylikkyyttä tarjoilevat tuotteet on usein varustettu myös hieman keskivertoa suuremmilla hintalapuilla. Brändin lippulaivamalli A50 on varsin hintava kokonaisuus, mutta tällä kerralla rahalle saa vastinetta enemmän kuin riittävästi.
Astro A50 on nimenomaisesti pelaamiseen tarkoitettu langaton kuulokesetti. 40 mm Pro G Graphene -elementeillä varustettu laite soveltuu erityisesti tilaäänistä hyötyvien pelien nakutteluun kertakaikkisen loistavasti. Luurit tukevat täyttä Dolby Atmos -tilaääntä ja Xboxiin tai tietokoneeseen yhdistettynä ne myös avaavat normaalisti maksumuurin takana olevan Atmos-ominaisuuden automaattisesti. Pleikkarilla joutuu tyytymään laitteen omaan Tempest 3D -äänijärjestelmään Atmoksen sijaan, mutta sekin ajaa nykymuodossaan asiansa onneksi aivan passelisti. Aiemmissa malleissa jonkin verran närää aiheuttanut äänenvoimakkuuden puhdin puute loistaa poissaolollaan ja uuden version kanssa äänet saa halutessaan jopa liian koville tasoille.
Ääniprofiililtaan kuulokkeet ovat suoraan paketista aivan passelit, mutta tasot saa hieman käyriä säätämällä ainakin omaan korvaan paremmin kohdilleen. Minkäänlaisia ongelmia ei tunnu olevan matalien tai korkeiden taajuuksien toistamisessa ja varsinkin bassossa on potkua koko kylän tarpeisiin. Tiläänet toistuvat erinomaisen tarkasti ja erottelukyky riittää vaikkapa kilpailullisissa moninpeleissä bongaamaan vihollisen tulosuunnan helposti. Dynamiikkaa on sen verran tuhdisti, että näiden luurien parissa on helppo nautti pelaamisen ohessa myös musiikista ja elokuvista.
Äänenlaadullisesti myös mikrofoni on enemmän kuin passeli. Pallokuviossa 6 – 20 000 hertsin taajuudella mölinää vastaanottava yksikkö siirtää äänen eteenpäin vailla minkäänlaisia havaittavia häiriöitä. Jo aiemmissa versioissa kehuja keränneen mikrofonin laatua ei siis ole lähdetty ainakaan heikentämään. Pelatessa yksikön äänenlaatu veteleekin vertoja jopa erillisille pöytämikrofonille. Aivan ammattitason striimilaatuun ei sentään ylletä, mutta 16 bitin ja 48 kHz näytteenottotaajuus on kunnioitusta herättävä kokonaisuus.
Käyttömukavuudeltaan kyseessä on yhdet markkinoiden mukavimmista kuulokkeista. Nukkapintaiset pehmusteet kupeissa eivät rasita korvia edes huomattavan pitkien sessioiden aikana lainkaan. Pehmustettua pantaa saa säädettyä todella kattavasti ja väittäisin yksikön sopivan päähän kuin päähän täysin vaivattomasti. Pehmusteet voi myös vaihtaa helposti, sillä Astron laitteille tyypillisesti ne on kiinnitetty kuppeihin magneettisilla pikaliittimillä. Vasemmassa kupissa oleva mikrofonipuomi on taipuisaa kumimateriaalia, joka säilyttää taipuessaan muotonsa eikä se täten häiritse näkökenttää pelatessa. Mikrofonin saa vaimennettua nopeasti yksinkertaisesti nostamalla puomin pystyasentoon.
Hallintapainikkeita yksikköön on sijoiteltu varsin maltillisesti ja ne kaikki sijaitsevat oikeassa kupissa. Kuulokkeen oikeassa alareunassa sijaitsee äänentasoa säätävä rulla. Sen yläpuolella ovat näppäin Bluetooth-parittamista varten sekä äänilähteen vaihtamiseen tarkoitettu painike. Kupin oikeaan pintaan on asennettu keinukytkin, jolla voi säätää lennosta äänichatin ja peliäänten välistä tasapainoa. Jokaisen nappulan sijainti on selvästi tarkkaan harkittu eikä minkään etsiskely toiminnan ollessa kovimmillaan vaadi isompaa kopelointia. Kun mikrofoninkin mykistyy puomin ylös nostamalla, ei fyysistä käyttöliittymää voi moittia juuri mistään.
Softapuolella laitetta hallinnoidaan Logitechin oman G HUB -ohjelmiston tai kännykkäsovelluksen kautta. Puhelimen appi toimii varsin liukkaasti ja sen avulla on helppo säätää ääniasetuksia lennosta. Valitettavasti aivan samaa ei voi sanoa G HUB:sta. Lähes kaikkia muitakin Logitechin laitteita paimentava ohjelmisto on vuosien varrella muuttunut raskaaksi ja kömpelöksi käyttää, minkä lisäksi sillä on paha tapa kaatuilla tai jäädä jumiin päivityksiä asennellessa. Kuulokkeiden arvostelujakson aikana onnistuin saamaan sovelluksen juntturaan useita kertoja. Softan toimiessa luureja kuitenkin pääsee säätämään kattavasti ja esimerkiksi ekvalisaattorikäyrien kanssa näpertelyn voi viedä todella syville tasoille niin halutessaan.
Viidenteen sukupolveensa edennyt A50-sarja on vuosien varrella ottanut askelia niin taakse- kuin eteenkin päin. Edellinen malli pyrki yhdistämään kaikki olohuoneen viihdelaitteet yhden kuulokeparin alle ja osittain siinä jopa onnistuen. HDMI-läpivientiin pohjannut malli kuitenkin aiheutti akuutisti harmaita hiuksia kotiteatteriinsa enemmän panostaneiden harrastajien parissa. Uutuusmalli korjaa edeltäjänsä isoimman mokan heti kättelyssä: tällä kerralla yhdistäminen eri laitteisiin tapahtuu suoraan USB-C-USB-A liitännällä. Base Station -telakka kytketään mukana tulevalla muuntajalla verkkovirtaan ja konsolit sekä PC yhdistetään tukiasemaan USB-kaapelilla. Käytännössä piuhavetojen jälkeen laite on käyttövalmis. Toisin kuin kalliimmassa A50 X:ssä, ei telakan läpi viedä videokuvaa ollenkaan ja täten esimerkiksi tiettyjen audio ja kuvaformaattien läpiviennin kohdalla ei aiheudu minkäänlaisia ongelmia. Eri laitteiden välillä voidaan vaihtaa nopeasti oikeassa kuulokekupissa olevaan nappia painamalla. Homma toimii kuin se kuuluisa junan vessa, enkä parin viikon testien jälkeen havainnut minkäänlaisia yhteysongelmia yhdenkään laitteen kohdalla.
Base Station itsessään toimii 2,4 GHz:n taajuudella, joten äänet siirtyvät käytännössä vailla minkäänlaista havaittavaa viivettä. Kantamaa luvataan 12 metrin verran eikä väitettä ole testien perusteella syytä lähteä kyseenalaistamaan. Signaali siirtyy myös seinien läpi varsin mallikkaasti, joten vaikkapa vessavisiitit onnistuvat luurit päässä kätevästi. Keskusasemaan kytkettyjen laitteiden lisäksi yhteyden voi muodostaa myös Bluetoothin avulla. Ääntä voi myös ampua näppärästi luureihin samanaikaisesti pelivehkeen ja Bluetoothin läpi. Täten esimerkiksi Teams-sulkeisten aikana voi varsin vaivatta nakutella vaikkapa erinomaista Astro Bottia Pleikkarin puolella. On tosin hyvä huomioida, että Bluetooth-yhteys luodaan itse telakkaan, ei kuulokkeisiin. Täten kuulokkeita ei varsinaisesti voi käyttää telakan kantaman ulkopuolella.
Pois käytöstä ollessaan luurit parkkeerataan telakkaan. Kotipesäänsä laite lukittuu nätisti magneettien avustuksella lataukseen. Akkukestoa kuulokkeissa on ainakin 24 tunnin käyttötarpeisiin, mikä on enemmän kuin tarpeeksi hieman pidempiin pelisessioihin. Useamman vuorokauden striimimaratoneja sentään ei voi yhdellä latauksella istuskella läpi. Base Stationin lisäksi virtaa voidaan imeä myös suoraan USB-C-portin läpi, joten ladata voi kesken pelisessionkin.
Astro A50:n viidennen sukupolven versio lähtee kaupasta mukaan noin 330 eurolla. Hinta on korkea, mutta erillisten hyvälaatuisten langattomien kuulokkeiden ostaminen kolmelle eri laitteelle tulisi vielä huomattavasti kalliimmaksi. Nyt rahaa vastaan saa huikean monipuolista käytettävyyttä, käyttömukavuutta ja ennen kaikkea aivan ensiluokkaiset ääniominaisuudet. Täyden viiden tähden suoritus.
Luurit on saatavilla mustana ja valkoisena.
YHTEENVETO:
***** / *****
Käyttömukavuudeltaan, ominaisuuksiltaan ja äänenlaadultaan ensiluokkaiset pelikuulokkeet. Usean eri pelilaitteen omistajalle lähes korvaamattoman kätevä ja toimiva kuulokejärjestelmä.
Vaderin palautumiskammiosta löydetty kuulokesetti paljasti, että pelikonsolien suhteen hän ei osannut päättää mille puolelle astua.