Erityisesti ammattipelaajille suunnattu Logitechin Pro-sarja tunnetaan ennen kaikkea laadustaan ja tinkimättömästä tarkkuudestaan. Vastikään markkinoille tuotu Pro X TKL Rapid vie malliston näppäimistöjä aivan uuteen suuntaan. Analogiseen hall-efektiin pohjaavat uutuuskytkimet tuovat mukanaan entistä paremman tarkkuuden ja muokattavuuden.
Ulkoisesti laite ei eroa esimerkiksi Pro X TKL Lightspeed -mallista juuri millään tavoin. Sama jämäkkä ja tukeva muotoilu on todettu toimivaksi jo sen verran useaan otteeseen, että miksipä sitä sen suuremmin pitäisi sorvailla uusiksi. Mittojen osalta pesäeroa Lightspeed-malliin tehdään oikeastaan vain paksuuden osalta. Rapid-malli on selvästi ollut paikalla ruoka-aikaan, sillä Lightspeediin verrattuna se on lähes puoli senttiä paksumpi. Yli 900 gramman painollaan kyseessä on toki muutenkin varsin kunnioitusta herättävä laite.
Kuoren alla asiat ovat muuttuneet merkittävästi. Perinteisemmistä mekaanisista kytkimistä on siirrytty kokonaan analogisiin malleihin. Magneettivastuksen avulla toimivien kytkinten ansiosta näppäimistön toimintaa on mahdollista säätää huomattavan laaja-alaisesti. Varsin kepeällä 35 gramman painallusvoimalla toimivat näppäimet voidaan uuden tekniikan ansiosta säätää aktivoitumaan eri korkeuksilla tai vaikka useasti saman napautuksen aikana.
HE-tekniikan ansiosta näppäinten ei myöskään tarvitse antaa nousta kokonaan ylös aktivoituakseen uudestaan, joten niitä voidaan käyttää eräänlaisessa sarjalaukaisutilassa.
Useat aktivointipisteet ja pikalaukaisin eivät välttämättä ole kasuaalimmille pelaajille tuttuja ominaisuuksia, mutta potentiaalista hyötyä niistä kuitenkin on lukuisissa peleissä. Esimerkiksi Osu-rytmipelin pelaajat ovat jo pitkään suosineet HE-kytkimillä varustettuja laitteita. Jossain peleissä etua tulee sen verran reippaasti, että tekniikan hyödyntäminen on esimerkiksi turnauksissa kokonaan kiellettyä.
Aktivointipisteitä, makroja ja valaistusta säädetään tuttuun tapaan Logitechin omalla G Hub -ohjelmistolla. Softa on viime vuosina muuttunut jokseenkin raskaaksi, mutta uusimpien päivitysten myötä toimivuutta ollaan saatu palautettua. Ainakaan tämän näppäimistön kanssa en kohdannut minkäänlaisia ongelmia. Säätöjen tekeminen vaatii hieman perehtymistä ja ohjelman omaan toimintalogiikkaan sopeutumista. Kaikki asetukset voidaan onneksi säilöä talteen laitteen sisäiseen muistiin, joten kerralla kaiken kuntoon laittaneen ei tarvitse kurkkia konepellin alle ihan heti uudestaan.
Lue myös: Arjen luksusta – arvostelussa NZXT Function 2
Tuntumaltaan kyseessä on hieman kaksijakoinen yksikkö. Kevyet lineaariset kytkimet tuntuvat suorastaan jumalaisilta. Tekstin tuottaminen ja pelaaminen saavat puhtia tavallisempiin mekaanisiin kytkimiin verrattuna reippaasti, kunhan vain ensin jaksaa nähdä hieman vaivaa sopivien aktivointipisteiden viilaamisen kanssa. PBT-muovista valetut näppäinhatut ovat tuntumaltaan mukavan karheat eivätkä rasvaisemmatkaan sormet liu’u niiden päällä häiritsevästi.
Se, mikä tuntumassa voitetaan, valitettavasti hävitään desibelitasoissa. Näppäimet tuntuvat heiluvan sivuttaissuunnassa hieman mekaanisia vastineitaan enemmän ja ne ovat lineaarisuudestaan huolimatta huomattavan kovaääniset. Meteliä syntyi sen verran reippaasti erään ankaran tekstinhakkaussessioni aikana, että saman huushollin asukkailta alkoi tulla tulikiven katkuista palautetta. Aivan klassisten clicky-kytkinten sfääreihin ei sentään ylletä. Hieman rahiseva ja kolkko ääniprofiili tuntuu joka tapauksessa askeleelta taaksepäin vaikkapa G915 X Lightspeed -näppäimistöön verrattuna.
Muilta ominaisuuksiltaan kaikki on enemmän tai vähemmän jiirissä. Näppäimistö toimii ainoastaan piuhalla koneeseen kytkettynä. 1 000 hertsin päivitysnopeus ei ole alan kärkeä, mutta se täyttää täsmälleen yleiset kilpastandardit. Laitteen mukana toimitettava USB-C-USB-A-kaapeli on pituudeltaan 1,8 metriä ja kaikin puolin laadukas. Valitettavasti pakettiin ei sisälly Lightspeed-mallin tapaan upeaa kantokoteloa ollenkaan.
Kaiken kaikkiaan kyseessä on erinomainen pelinavaus Logitechilta HE-näppäimistöjen saralla. Laadukas, luotettava, nopea ja tuntumaltaan ensiluokkainen laite jonka ainoaksi oikeaksi heikkoudeksi voidaan lukea kovaäänisyys. Mikäli metelitaso ei ole ongelma, on noin 190 euron hintaan myytävä laite hinta-laatusuhteeltaan markkinoiden kärkikastia analogisten näppäimistöjen saralla.
Logitech Pro X TKL Rapid on saatavilla mustana, valkoisena ja pinkkinä.
YHTEENVETO:
**** / *****
Logitechin ensimmäinen analogisia HE-kytkimiä käyttävä näppäimistö. Erinomainen näppäintuntuma ja upeat ominaisuudet ansaitsevat suitsutusta. Risuja voidaan jakaa lähinnä kovaäänisyydestä.
Lue myös: Lentävä matto – arvostelussa NZXT Zone
Lue myös: Perustason pelinavaus – arvostelussa JBL Quantum 360 Wireless
Kaiken pelaamiseen ja muuhunkin löydät vpd.fi-kaupasta