Kun pelivälineet ovat muutoin kunnossa, huomaa usein, että varsinainen pelipiste on pahasti johtoviidakon valloittama sekasotku. Päätimme testata josko Trustin uusi GXT 709 Luminus RGB Gaming Desk tarjoaisi tähän pätevän ratkaisun. Kyseessä on RGB-valoista pitäville suunnattu pelipöytä.
18,5 kilogrammaa painavassa paketissa tuleva pöytä neuvotaan kasaamaan kahden henkilön voimin. Luonnollisesti piti kuitenkin testata myös sitä, onnistuuko se yksin. Ja hyvinhän se onnistui, kunhan vain sai kunnollisen otteen kääntääkseen 15,5 kg painavan pöydän kerran katoltaan oikein päin. Kovinkaan pitkiä käsiä ei siinä tarvittu, joten valtaosa yksin näpertelevistä pelaajista selviytyy varmasti puuhasta. Toki pieni varovaisuus on paikoillaan, ettei pöytä putoa käännettäessä varpaille.
Kasaamiseen kului aika tarkalleen tunti paketin purkamisesta aloittaen. Ohjeet olivat yksinkertaiset ja osat oli merkitty selkeästi pienimpienkin ihmetyksien välttämiseksi. Tästä täydet pisteet.
Pöytä on mitoiltaan 120 * 60 cm ja sillä on korkeutta 74 cm. Jaloissa olevien tassujen johdosta leveyttä kannattaa varata parisen senttiä enemmän. Tassuja pyörittelemällä korkeutta voi myös lisätä sentin verran.
Luminus-pöytä on suunniteltu kestämään. Se on valmistettu FSC-sertifioidusta puusta ja lisäksi sen hiilikuitua muistuttava naarmuuntumaton pinta pysyy kunnossa kovassakin käytössä. Tiltin testissä ollut musta malli osoittautui hillityn tyylikkääksi, joskin valaistus toi siihen aimo annoksen lisäasennetta.
Pöydän sivureunoilla olevia RGB-valoja hallitaan päälipinnalla olevan kosketuspaneelin avulla. Valittavissa on kymmenen erilaista valotilaa, joista suurimman huomion nappaa tasaisesti pelaajaa kohti vyöryvä sateenkaariaalto. Valtaosa efektitiloista on stabiileja yhden värin valaistuksia. Kirkkaustasoja on viisi, joiden lisäksi koko valaistuksen saa toki myös pois päältä. Virtaa valoille annetaan USB-A-kaapelin kautta, jonka voi iskeä kiinni vaikka tietokoneessa olevaan porttiin. Mukana ei tule seinäpistokeadapteria, eli mikäli haluaa virran suoraan pistokkeesta, on sellainen hommattava erikseen.
Jykevä pöytä kestää painoa 150 kilogramman verran. Näin ollen sen päälle voi huoletta kasata koko peliarsenaalin isoine monitoreineen ja kaiuttimineen. Pöydälle mahtuu myös ison luokan hiirimatot, joskin sen mittojen ei kannata olla suurempi kuin 1 200 * 350 mm ellei sitten halua peittää valojenhallintanäppäimiä.
GXT 709 Luminus RGB lupailee helpotusta kaapelisotkujen hallintaan, ja osittain tämä toteutuukin. Lähellä pöydän vasenta ja oikeaa yläreunaa on reiät, jotka on peitetty näppärästi avattavilla muovikansilla. Niistä saa kaapelit vedettyä pöydän läpi, jotta mokomat eivät roiku reunojen yli. Pöydän alla joutuu kuitenkin väkertelemään, sillä pöytäpinnan alapuolella ei ole minkäänlaisia kouruja, koukkuja tai mitään, mihin kaapelit voisi nätisti asettaa, mikäli ne haluaa vetää esimerkiksi pöydän jompaan kumpaan reunaan. Mukana tulee kolme nippusidemäistä pidikettä, jotka voi kiinnittää tarrakiinnityksellä pöydän pohjaan. Ne eivät kuitenkaan ole kaikissa tapauksissa ideaalisin ratkaisu, sillä niistä mahtuu kulkemaan avoimmillaankin vain muutama kaapeli. Eli mikäli haluaa pujotella monitori-, näppäimistö-, hiiri- ja kaiutinkaapelien lisäksi esimerkiksi mikrofonin, kaiutinjärjestelmän, RGB-valaistun hiirimaton ja/tai Ambilight-valopalkkien kaapelit nätisti, edessä on kotikutoista virittelyä. Pari pientä kourua kannen pohjaan olisi tässä tapauksessa tehnyt ihmeitä.
Kun laitteet oli aseteltu paikoilleen ja kaapelit niputettu nätisti, päästiin tutkimaan itse pöydän käytännöllisyyttä.
Ensinnäkin pöydän hiilikuitumainen pinta pitää hiirimatot upeasti paikoillaan. Testeissä kokeiltiin niin XL- kuin XXL-koon (900 mm leveä) mattoja, eivätkä ne hievahtaneetkaan yliampuvista yrityksistä huolimatta. Toiseksi pöydän etupäädyssä oleva pieni koveramainen muotoilu on käytännössä erinomainen ratkaisu. Tämä tuli havaittua niinä hetkinä, kun pelituolin käsinojat oli asetettu mahdollisimman eteen; niiden ja pöydän reunan yhteenottoja tuli suoralla etupäädyllä varustettuihin pöytiin verrattuna huomattavasti vähemmän. Eihän tuo etureunan koveruus mikään uusi keksintö ole, mutta markkinoilla on runsaasti tasareunaisia pelipöytiä vertailukohdaksi.
Kolmanneksi täytyy antaa kohtuullisen iso peukku itse RGB-valaistukselle. Se on riittävän kirkas ja väriaaltomoodissa juuri sellainen ”hauska lisä” kuin kuuluukin. Tasaisen valkoiseksi pelkistettynä se on myös parhaimmillaan erinomainen lisä kirkkaasti valaistuja työskentelyhetkiä halajaville. RGB-peukutus jää kuitenkin siis vain osittaiseksi, sillä efektitiloja voisi olla enemmänkin. Myös takapääty voisi olla valaistu pöydän positiosta ja sen päällä olevasta arsenaalista riippuen. Nämä ovat pieniä mutinoita, mutta toisille niillä on varmasti merkitystä. Plussaa siitä, että valojen hallintanäppäimet toimivat kuin ajatus.
Pöydän alapuolelle asetettavat kuuloketeline- ja juomamukiratkaisut ovat vähintäänkin erikoisia. Kyllä, ne on tarvittaessa pyöräytettävissä helposti esille – muutoin ollen pöytäpinnan alla huomaamattomina – mutta niiden ”lelumaisuus” jättää paljon arvailujen varaan. Vasemmalla puolella oleva kuuloketeline on äänetön kääntää ja vääntää, ja se on muutenkin näppärä. Mutta tuleeko sen terävistä muovireunoista ajan myötä jälkiä kuulokkeiden herkkään sankapehmusteeseen? Se nimittäin kertoo jotain, kun telineen nähdessä ensimmäinen asia, jonka sen päälle haluaa asettaa, on jokin kiinnikkeen peittävä pehmusteentapainen, johon voi sitten huoletta pudottaa itse luurit roikkumaan.
Oikeaan alalaitaan asetettu juomateline on sen sijaan äänekkyydessään melkoinen pilipali-ihmetys. Se kestää kyllä puolen litran juomapullon, mutta ei välttämättä kovin isoa vahinkopolvipolkaisua. Kaiken lisäksi teline on käyttökelpoinen ainoastaan ollessaan suunnattuna kaakkoon. Eli mikäli pöytä sujutetaan alle 130-senttimetriseen välikköön, ei kyseistä telinerimpulaa kannata edes asentaa paikoilleen. Vähän kuin puuttuvien pohjakourujen suhteen, edes jonkin verran jykevämmät telineet olisivat olleet paikoillaan. Etenkin tämä juomateline on niin rimpula kuin vain mahdollista. Se on ratkaisu mitä ei tahdo ymmärtää.
GXT 709 Luminus RGB on jykevyydessään upea pelipöytä, mutta siinä on muutama yllättävä ongelma. Jos unohdetaan mahdolliset kaapelien järjestelyongelmat – joihin joutuu itse keksimään ratkaisun – sekä oudon herkät ja huonosti suunnitellut kuuloke- ja juomatelinerimpulat, tämä järkähtämättömän hyvin paikoillaan pysyvä, upeapintainen ja kauniisti valaistu pöytä ansaitsisi helposti viiden tähden arvosanan.
Noin pitkän lauseen jälkeen tarvitaan lyhyempi vaihtoehto: tämä pöytä ei heilu tai hytky ylimääräisiä, vaikka se ei mikään megapainava rakennelma olekaan.
Jos haluaa suuret määrät kaapeleita piiloon ja mukitelineellä on merkitystä, ei kokonaisuudelle voi antaa täysiä pisteitä. Näin ollen kokonaisarvosana asetetaan puoliväliin.
Trust GXT 709 Luminus RGB Gaming Desk maksaa noin 190 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.
YHTEENVETO:
****(*) / *****
Muutamalla erikoisella ratkaisulla varustettu upea pelipöytä, jonka päällä hiirimatot eivät liiku, eikä se ole moksiskaan painavammankaan arsenaalin alla.
Koko perheen pelipöytä! Nyt omalla vuoronumeroautomaatilla.