Muutama vuosi takaperin markkinoille alkoi ilmaantua erityisesti lapsille tarkoitettuja kellopuhelimia. Siinä missä kasarin lapset saattoivat vain haaveilla moisista scifilaitteista, oli lauantaiaamujen toimintapiirrossarjojen laitteistot yht’äkkiä todellisuutta. Ensimmäiset myyntiin saapuneet peruskäyttäjille suunnatut vehkeet eivät vielä varsinaisesti vakuuttaneet laadullaan, mutta laitteet ovat kaikessa hiljaisuudessa ottaneet harppauksia parempaa kohti. Viime vuoden lopulla julkaistu ZTE Watch K1 Pro pyrkii tarjoamaan monipuolisilla ominaisuuksilla varustetun laitteen kukkaroystävällisellä hinnalla.
Vain hieman yleisempää liikuntaranneketta kookkaampi kellopuhelin solahtaa kouluikäisen lapsen ranteeseen varsin vaivatta. Silikonista valmistettu hihna joustaa tarpeeksi eikä pääse hiertämään lasten keskimäärin herkähköä ihoa juurikaan. Rannekkeen säätövara mahdollistaa laitteen käytön myös huomattavan pienikokoisissa ranteissa. Pinkkinä, harmaana ja sinisenä saatavilla oleva laite on muotoilultaan hieman lelumainen mutta silti kädessä tarpeeksi arvokkaan tuntuinen, jottei sitä sekoita mihinkään sekundatuotteeseen.
ZTE K1 Pro on käyttöalustaltaan niin sanottu suljettu ekosysteemi. Vaikka kello tarjoaa useita älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia, ei siihen voida asentaa lisää sovelluksia eikä sillä voi esimerkiksi surffata netissä ollenkaan. Alustan raja-aidat on pystyssä kuitenkin syystä: laite on tarkoitettu perheen ja kavereiden väliseen kommunikointiin, ei niinkään viihdelaitteeksi. Käyttötarkoituksessaan kyseessä on kertakaikkisen näppärä vehje.
Kellon käyttöönotto on helppoa. Laitteen sisään sujautetaan sopivan muotoinen sim-kortti kellopuhelimille tarkoitettu liittymällä varustettuna, minkä jälkeen seurataan näytöllä näkyviä ohjeita. Valitettavasti suomenkielinen käännös on toteutettu osin hieman ontuvasti ja sanavalinnat ovat parissa kohtaa melkoisen erikoisia. Laitetta hallinnoidakseen vanhemman tulee ladata oman älypuhelimensa kauppapaikalta ZTE Kids -sovellus.
Sovelluksen kautta voidaan säätää kellon asetuksia etänä, lähettää viestejä, soittaa videopuheluita ja tarkastella kellon käyttäjän liikkeitä gps-seurannan muodossa. Softa on helppokäyttöinen ja sisältää kaikki tarpeelliset toiminnot. Valitettavasti käännöskukkaset eivät rajoitu pelkkään asennusvaiheeseen, vaan myös appin sisällä kieli on osittain kömpelöä ja käännökset omituisia. Mitään käyttöä merkittävästi haittaavaa ei sentään ole eksynyt joukkoon, mutta pienen särön käännöskukkaset kuitenkin kokonaisuuteen saavat aikaiseksi.
Laitteen 800 milliampeerin akussa riittää perusasetuksilla virtaa noin yhden kouluviikon tarpeisiin. Säätämällä gps-paikannusta tarkemmaksi akku sippaa suurin piirtein vuorokautta aiemmin. Mukana toimitettava latauspiuha on epästandardia mallia, joten sen hukatessaan joutuu tilaamaan uuden suoraan valmistajalta. USB-A-kärkiseen piuhaan kytkettynä kello haukkaa mahansa täyteen virtaa parissa tunnissa, joten hajamielisenkään ei tarvitse pitkään kärvistellä ilman yhteydenpitolaitettaan.
Softan avulla hoituu näppärästi ääniviestit kelloon ja kellosta perheen sisäisiin puhelimiin. Laadultaan mikrofoni on varsin passeli ja viesteistä on helppo saada selvää. Kellon oma kaiutin ajaa myös asiansa erinomaisesti. Testaajana toimineen jokseenkin heikkokuuloisella 10-vuotiaallakaan ei ollut suurempia vaikeuksia saada viesteistä selvää edes hälinän keskellä. Myös videopuhelut onnistuvat, ja niiden kuvanlaatu on ihan passelia laatua, joskaan kellon sisään upotettu pikkuruinen kenno nyt ei ihmeisiin yllä. Halutessaan kellolla voi soittaa myös tavallisia puheluita softarajojen ulkopuolelle, mutta tällöin puhelinnumerot tulee ensin sallia hallintajärjestelmän kautta. Täten yhteydenpito älypuhelimettomiin sukulaisiinkin on siis mahdollista.
Halutessaan kellolle voi asettaa kartalla omat turvarajat. Raja-alueet piirretään softan sisällä ja mikäli kellon käyttäjä ylittää ne, lähettää kello vanhemmille automaattisesti aiheesta hälytyksen. Valitettavasti tämänhetkisen itärajan takaa tapahtuvan gps-häirinnän ansiosta paikannus heittää ajoittain sen verran, että kovin tarkkoja testejä rajanylitysten suhteen ei voitu tehdä. Kellon voi säätää myös valvomaan kouluun lähtöä ja kotiin saapumista, mutta harmillisesti sovellus antaa määrittää koko viikolle vain yhden mittaisen koulupäivän. Mikäli lukujärjestyksen sisällä on useita eripituisia päiviä, on ominaisuus käytännössä täysin käyttökelvoton.
IP67-luokitus takaa sen, että laite ei sano itseään irti edes Suomen kosteissa talvi- tai kesäolosuhteissa. Yleisesti ottaen kellon laittaminen ranteeseen oli myös testikäyttäjälle huomattavasti miellyttävämpi ratkaisu kuin kookkaan älykännykän mukaan ottaminen ulkoleikkien pariin suunnatessa. Alakouluikäinen koepilottimme olikin erityisen tyytyväinen juuri laitteen kompaktiin kokoon ja nopeaan käytettävyyteen. Myös kynnys lukea ja vastata viesteihin tuntui olevan matalampi, kun laitteella ei voinut esimerkiksi erehtyä katselemaan YouTubea tai TikTokia.
Noin 100 euron hintaan myytävä ZTE Watch K1 Pro on erinomainen valinta ensimmäiseksi puhelimeksi tai kevyemmäksi puhelinvaihtoehdoksi esimerkiksi ulkoleikkeihin. Se on ominaisuuksiltaan mainio, käytettävyydeltään erinomainen ja ennen kaikkea lasten tarpeet huomioon ottaen suunniteltu. Moitteita voi jakaa oikeastaan vain muutamasta softapuolen hölmöydestä ja ohjelmiston kömpelöstä suomennoksesta.
YHTEENVETO:
**** / *****
Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen lapsille tarkoitettu kellopuhelin. Leikkisän ulkokuoren alla lymyää käytännöllinen ja varmatoiminen laitteisto, joka kestää lasten käytössä vähän rajumpiakin leikkejä. Kehittyneet valvontaominaisuudet antavat myös vanhemmille mukavasti mielenrauhaa.
Lue myös: Toimistotyön piristys – arvostelussa Logitech POP Icon combo