Lukuisista huippuarvosanoja keränneistä roolipeleistään tunnetun Obsidian Entertainmentin uutuusjulkaisu palaa suosikkisarjan maisemiin. Pillars of Eternity -sarjan Eora-fantasiamaailmaa päästään nyt tarkastelemaan ensimmäistä kertaa hahmon silmistä kuvattuna. Avowed on samanaikaisesti paitsi kumarrus CRPG-klassikoiden suuntaan mutta myös revisionistinen pyllistys genren tunkkaisimpia traditioita kohtaan.
Pelaaja ohjastaa Aedyr-imperiumin suurlähettilästä, joka lähetetään Eoran Living Lands -lisänimeä kantavalle saarelle tutkimaan siellä leviävää mystistä sairautta. Ruttoa muistuttava pöpö tuntuu vievän alueen asukkailta järjen ja syöksee nämä myös työstämään hirmuisia väkivallan tekoja. Alueella toimivat eri ryhmittymät pyrkivät keksimään parannuskeinon sekä häikäilemättömästi hyödyntämään tilannetta omaksi edukseen. Kilpailevien sotalordien ja erilaisten mörköjen taistelutantereella olisi sitten ratkottava ongelmia ja löydettävä juurisyyt kaiken keskeltä. Kampanjan aikana tehtävät lukuisat valinnat ja päätökset vaikuttavat juoneen ajoittain yllättävillä tavoilla.
Hahmon ulkomuodon saa suunnitella lajityypille ominaiseen tapaan hyvin vapaasti ja pääseepä jopa hahmon taustatarinan nyansseihin vaikuttamaan hienoisesti. Suurlähettiläs edustaa imperiuminsa lisäksi “Jumalten koskettamien” vähemmistöä. Tämä suurempien voimien kosketus näkyy hahmon ulkomuodossa eräänlaisena sienikasvustona. Rujon ulkomuodon ohella hahmolle on siunaantunut liuta erityiskykyjä, joista osa liittyy mahdollisesti suoraan alueella riehuvaan sairauteen. Mikäli otsasta kirjaimellisesti sojottava tatti ei miellytä visuaalisesti, voi tämän “siunauksen” ulkoiset merkit onneksi poistaa hahmoa luodessa.
Pelimekaniikan perusteiden osalta skeittaillaan tukevasti genren merkkiteosten rampeilla. Skyrimit ja modernit Falloutit pelanneille tarjolla on lukuisat määrät tuttuja mekaniikkoja ja järjestelmiä. Hieman pidemmälle pelatessa teoksesta paljastuu huomattavan nykyaikaisia ratkaisuja. Muun muassa genren peleissä ikiajat mukana ollut tiirikointiminipeli puuttuu kokonaan ja lukot avataan yksinkertaisesti käyttämällä kertakäyttöisiä esineitä. Inventaariojärjestelmä on myös erikoinen sekoitus uutta ja vanhaa. Taskuihin tarttuville aseille ja panssareille on määritelty paino, mutta esimerkiksi terveysjuomia, ruokaa ja rakenteluaineksia hahmo jaksaa kantaa loputtomat määrät. Mikäli aseiden ja panssareiden yhteispaino ylittää kantorajan, voi ylimääräisen tavaran hieman yllättäen lähettää suoraan taskuista leirin arkkuihin. Tuntuu, että teosta kehitettäessä studiolla on aidosti pyritty karsimaan turhia, lähinnä aikaa vieviä järjestelmiä pois. Puristien joukoissa ja internetin vänkäleukojen parissa ratkaisu on jo herättänyt tuntuvasti sydämen rytmihäiriöitä ja parran väpätystä. Itse koin tämän kaltaiset pelikokemusta sulavoittavat ratkaisut pelkkänä plussana.
Lue myös: Varastettujen tarinoiden lähteillä – arvostelussa Split Fiction
Taistelut toimivat reaaliaikaisesti ja muistuttavat vauhdikkaimmillaan jopa moderneja toimintapelejä. Miekalla ja muilla lyömäaseilla huidotaan kevyillä sekä raskailla lyönneillä niin kauan kuin staminaa mittarissa riittää. Kestävyyden tippuessa nollaan pitää huilia hetken, jotta säilää jaksaa taas heilutella. Taiat puolestaan loihditaan esiin tahtipuikkoa heiluttelemalla. Velhot ovat olleet hahmoluokista selvästi kehitystiimin suosikkeja, sillä taikasauvalla tuntuu saavan taistelukentillä aikaiseksi tulosta huomattavasti fyysisiä aseita tehokkaammin. Hauskasti loitsuja voi käyttää suoraan mukaan tarttuvien kirjojen sivuilta lukien tai kykypisteitä eri taikojen oppimiseen käyttämällä. Pelaajan hahmoa ei ole millään tavoin sidottu tiettyyn luokkaan, joten velhon hihojen heiluttelemiseen kyllästyvä voi napata käteensä vaikkapa kirveen.
Teknisesti Avowed on PC:llä aivan poikkeuksellisen onnistunut suoritus. Ulkoisesti kyseessä ei ole aivan viime vuosien näyttävin kokonaisuus, mutta ajoittain maisemat ovat uskomattoman komeita. Harmillisesti hahmomallit eivät ole saaneet osakseen aivan samanlaista rakkautta ja osa tietokoneen ohjastamista tallustelijoista on todella köykäisen näköisiä. Vaan se, mikä näyttävyydessä hävitään, voitetaan sulavuudessa. Teoksen saa rullaamaan korkeilla ruudunpäivitysvauhdeilla kohtalaisen vaatimattomallakin laitteella sen suuremmin visuaalisesta krumeluurista karsimatta. Pakettiin on pultattu kiinni suora tuki sekä Nvidian DLSS 4:lle kuin AMD:n FSR 3:lle, joten korkeilla resoluutioilla pelatessa voi tukeutua tuttuun ja turvalliseen tekoälypohjaiseen skaalaukseen. Isompia bugeja pakettiin ei ole osunut, eikä edes lajityypille ominaisia fysiikan kömmähtelyjä ollut juurikaan havaittavissa. Teos on myös vakaa kuin peruskivi, ja minkäänlaista yskähtelyä tai kaatuilua en havainnut arvostelujaksoni aikana.
Steam Deckillä Avowed oli julkaisunsa aikoihin täysin pelikelvoton, mutta muutaman päivityksen myötä se on saatu rullaamaan lähes siedettävästi. Alimmilla asetuksilla homma rullaa eteenpäin 20-30 ruudun sekuntivauhdilla. Asusin Rog Ally X:llä tilanne on tuntuvasti parempi, ja hieman asetuksia säätelemällä menon saa lukittua johonkin 40 fps:n tietämille. Aivan erityisen nautittavasta kokemuksesta ei täten voida Allyllakaan puhua. Muutaman tehtävän edistäminen vaikkapa bussimatkan aikana on joka tapauksessa täysin mahdollista.
Lue myös: Tartu tiukasti koteloon ja näppäile mua! – Arvostelussa NZXT Function Elite MiniTKL
Kampanjalla on pituutta noin parinkymmenen tunnin verran, mutta halutessaan seikkailuun saa upotettua tunteja reippaasti enemmänkin. Kyseessä on selvästi enemmän matkaan kuin määränpäähän keskittyvä kokonaisuus. Päätarina itsessään ei varsinaisesti huimaa päätä käänteillään ja juonen lopullinen suunta on helppo arvata jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Reissun varrella kohdattavat hahmot ja tilanteet ovat usein huomattavasti pääjuonta mielenkiintoisempia. Pelialueiden laitamilta paljastuu usein huomattavan kiinnostavia kohtaamisia ja sivutehtäviä, joiden suorittamisesta myös palkitaan tuntuvasti.
Avowed on klassinen esimerkki siitä, kuinka kokonaisuus voi olla suurempi kuin osiensa summa. Erinomainen tekninen toteutus ja pelimekaaniset uudistukset ja tekevät pelistä nauttimisesta huomattavan helppoa. Tarinankerronnalliset heikkoudet ja visuaalisen toteutuksen epätasaisuus on helppo unohtaa metsässä sienimiehiä ja liskoäijiä iloisesti teurastaessa. Ei tätä pakettia ehkä vuosikymmenten jälkeen muistella kaihoisasti, mutta sen tahkoaa läpi ainakin kertaalleen enemmän kuin mielellään.
Saatavilla: PC (testattu), Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta, kielenkäyttö, kauhu)
YHTEENVETO:
⭐⭐⭐⭐ / ⭐⭐⭐⭐⭐
Uutta ja vanhaa onnistuneesti sekoitteleva länsimainen toimintaroolipeli. Nautittava kokonaisuus, joka ei kuitenkaan yllä aivan lajityyppinsä kuninkuusluokkiin. PC-version erinomaisesti toteutettu optimointityö ansaitsee kunniamaininnan.
Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 9800X3D
Keskusmuisti: 64 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 5090 32 Gt
Tehokone 2 “Valkoinen Valas”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7700X
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 5070 Ti
Yhdistelmäkone “Khimaira”
Prosessori: Intel Core Ultra i5 265K
Keskusmuisti: 48 Gt 8 400 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 9070XT
Budjettikone “Little Princess”
Prosessori: AMD Ryzen 8700G
Keskusmuisti: 16 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 780M (integroitu)
Rog Ally X
Steam Deck
Lue myös: Kuolla elävänä – arvostelussa The Last of Us Part II Remastered (PC)
Lue myös: Rahalla saa, swingillä pääsee – arvostelussa PGA Tour 2K25
Lue myös: Automaattisiivouksen mestari – arvostelussa Roborock Saros 10