Aku ja Mikki pelastustalkoissa – arvostelussa Disney Illusion Island

Jos Cuphead tuntuu liian vaikealta, on Disney Illusion Island paras tapa tutustuttaa uusi sukupolvi klassikkoanimaatioiden ihastuttavaan tyyliin pelien avulla.

04.08.2023

Vaikka nykyaikainen Disney pitää sisällään jos jonkinlaista viittasankaria ja jediritaria, monille yhtiö tuo edelleen mieleen vuosikymmeniä vanhat Aku Ankan, Mikki Hiiren sekä muiden ikonisten hahmojen seikkailut. Siinä missä tuoreemmat tulokkaat ovat napanneet valkokankaat omakseen, pelipuolella on yhä Ankkalinnan väelle kysyntää. Yksinoikeudella Switchille julkaistu Disney Illusion Island osoittaa, että rakastettu hahmokööri taipuu varsin monipuolisiin tarpeisiin.

Disney Illusion Island on tyylipuhdas kaksiulotteiden metroidvania. Sivusta kuvattu tasoloikinta keskittyy maailmaan, joka avautuu pala palalta suuremmaksi ja monipuolisemmaksi. Alussa eteneminen onnistuu vain helpointa reittiä pitkin, mutta kykyvalikoiman kasvaessa uudet reitit, salaisuudet ja alueet avautuvat käyttöön. Vuosikymmeniä vanhoja animaatioita kunnioittava visuaalinen toteutus on sykähdyttävällä tavalla nostalginen ja kepeä.

Jo pelkästään tarinan suuntaviivat tuovat mieleen huolettomat ajat sankariköörin taskukirjoja ännännettä kertaa lukiessa. Aku, Mikki, Minni ja Hessu on huiputettu salaperäiselle Monothin saarelle pelastamaan paikalliset asukkaat. Jotta avustustalkoota voidaan pitää onnistuneena, on enintään neljän pelaajan seurueen löydettävä kolme kadonnutta taikaopusta. Tarinaa viedään eteenpäin erittäin humoristisin ja hauskoin välivideoin, joissa hahmojen ikoniset luonteenpiirteet nousevat hienosti esiin. Esimerkiksi Aku ottaa sorsimisesta nokkiinsa ja uhkaa lähteä jatkuvasti kotiin, kun taas Hessun hoopoilu aiheuttaa kiusallisia tilanteita myös pelastettavien mielestä.

Kaikki neljä hahmoa toimivat periaatteessa samalla tavalla. Käytössä on samat taidot, joskin niiden tyyli vaihtelee hiukan. Sama pätee pieniin ja yksityiskohtaisiin eleisiin, jotka tekevät hahmoista persoonallisia. Halutessaan peliä voi myös pelata samaan aikaan nelisteen. Moninpeli toimii hauskana yksityiskohtana ainoastaan paikallisesti, joten verkon yli ei pysty tasoloikkailemaan laisinkaan.

Monille metroidvania-genre tuo ensimmäisenä mieleen Metroid Dreadin kaltaiset hektiset räiskinnät, joissa henki on höllässä ja verenmaku maustaa suupieliä. Disney Illusion Island lähestyy pelityyppiä omanlaisesta näkövinkkelistä. Vaikka ansoja piisaa eivätkä vihulaisetkaan päästä aina helpolla, sankarikööri luottaa tyystin väkivallattomaan menoon. Hidasteet, esteet ja mörököllit väistellään loikkien sekä kiertäen. Jopa isommat pomotaistot perustuvat nokkeliin pulmatehtäviin, joissa esimerkiksi rikotaan loikkimalla pääjörmyä suojaava muuri.

Keskittyminen loikintaan sekä sulavaan liikehdintään tekee pelistä varsin sopivan myös pienemmälle yleisölle. Tekijätiimi DLALA Studios on selvästi tunnistanut asian, sillä vaikeustasoa voi muokata varsin ronskisti. Helpoimmillaan terveyttä mittaavia sydämiä on käytössä useampia, kun taas hankalampaa kokemusta etsivä huomaa jo ensimmäisen virheliikkeen palauttavan välitallennukselle. Onneksi peli taltioi edistymisen tämän tästä, joten epäonnistujaa ei palkita pidemmällä kertauskäskyllä. Tämän ansiosta teos sopii yllättävänkin hyvin koko perheelle, sillä vanhempaan makuun riittää haastetta, mutta polvenkorkuisille naskaleille ei ole luvassa tukkapöllyä.

Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin ideoiden varsin tehokas kierrättäminen. Vaikka eteneminen on hauskaa eikä vajaan 10 tunnin läpipeluun aikana tylsisty, pelattava sisältö ei tarjoa suuria oivalluksia matkan varrella. Tekijät ja julkaisija tuntuvat hoksanneen asian, sillä peliä kaupataan onneksi jo julkaisussa hieman tavallista edullisemmin. Noin 40 euron hintalapussa on vielä kenties kymppi liikaa yksinkertaisuuden huomioiden, mutta jo tällaisenaan rahalle saa hyvän vastineen.

Lisäarvoa tuotetaan runsaalla kerättävällä sisältömäärällä, joka alleviivaa tekijöiden rakkautta alkuperäismateriaaliin. Poimittavat krääsät nostavat mieleen muistoja animaatioiden eri aikakausilta. Vanhimmat muistoesineet vievät lähes sadan vuoden taakse, ja näiden selaaminen on pidemmän päälle yllättävänkin mielenkiintoista.

Audiovisuaalinen toteutus on onneksi silkkaa priimaa. Yksinkertainen animaatiografiikka on toki varsin anteliasta ja anteeksiantavaa, mutta tästä huolimatta teos viehättää sarjakuvamaisuudellaan. Hahmojen elehdinnät, hauskat välivideot sekä värikäs maailma tekevät vaikutuksen. Kohdeyleisön huomioiden on kuitenkin pieni sääli, ettei teosta ole lokalisoitu suomeksi. Vaikka tähän on Switchin pelikirjaston parissa tottunut, olisi se avannut tarinaa sekä seuraavaa tavoitetta paremmin myös perheen pienimmille.

Disney Illusion Island on mainio yhdistelmä rakastetuimpia animaatioita, kaikenikäisille sopivaa huumoria sekä metroidvania-genren vahvuuksia. Pelimekaniikkojen osalta olisi ollut mukava nähdä vielä yksi askel pidemmälle, mutta jo tällaisenaan yksityiskohtaisuus sekä pelimaailmasta huokuva arvostus alkuperäismateriaalia kohtaan säväyttävät. Jos ja kun samoista aihepiireistä ammentava Cuphead on monille turhan hankala, on illuusiosaaren seikkailu valloittava taival animaatioiden kultakaudelle.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (epärealistinen väkivalta lapsiystävällisessä ympäristössä)

YHTEENVETO:
**** / *****
Disney Illusion Island tarjoaa haastavuudeltaan kaikenikäisille soveltuvan seikkailun, jonka maailma laajenee jokaisella pelisessiolla hieman. Kokonaisuudesta huokuvat vuosikymmeniä vanhojen animaatioiden ajaton huumori sekä ikonisten hahmojen persoonallisuus.

Mikki vaihtoi merihädän ja kiipelin kylpymaailmaan.