Runaway-yhtiön Flutter Away tarjoaa kotisohvan nurkalta lyhyen seikkailun Amazonin sademetsiin ja sen uskomattomaan eläin- ja kasvikuntaan. Lähinnä päätarkastelussa ovat sen monimuotoiset perhoslajit, mutta matkan nähtävyyksiin lukeutuu myös esimerkiksi tukaaneja, trooppisia sammakoita ja murmeleita. Luonnon värikkyys ja äänimaailman eloisuus tekevät tästä pikavisiitistä sademetsän syövereihin eksoottisen pelikokemuksen.
Nuori eliömaailman tutkijanalku on valmis jättämään kiireisen elämän ja stressin taakseen viideksi päiväksi suuntaamalla kohti tropiikkia. Suunnitelmissa ei ole kuitenkaan pelkkä lomailu, vaan reissun tarkoituksena on ehta tutkimusmatka. Tavoitteena on perehtyä Amazonin värikkäisiin ja upeisiin perhoslajeihin, ottaen valokuvia uusista perhoslöydöksistä sekä käyttäen perhosia houkuttelevaa keppiä lisätutkimusten tekemiseen. Valokuvat ja perhoskepillä havaitut huomiot tallennetaan lokikirjaan, josta löytyy myös päiväkohtaiset tehtävät.
Viiden päivän aikana opitaan tuntemaan yhteensä viisitoista eri perhoslajia. Jokaisena päivänä etsitään kaksi perhosyksilöä päivän valossa ja yksi yön pimeydessä. Perhosten perässä juoksemisen lisäksi on erilaisia päiväkohtaisia tehtäviä. Tehtävät ovat usein yksinkertaisia, kuten vesiputouksen kuvaamista ja murmelin ruokkimista. Kun päivä on pulkassa, on aika kömpiä teltassa odottavan makuupussin lämpöön ja valita päivän valokuvista lemppariotos.
Vaikka tutkittavaa maastoa on vain rajallisesti eikä pelin läpipeluuseen pitäisi kulua kovin paljon tuntia kauempaa, sademetsän viiteen päivään kuuluu yllättävän paljon etsimistä ja löytämisen iloa. Lisäksi luonto herää enemmän ja enemmän eloon päivien kuluessa. Esimerkiksi tutkimusmatkan ensimmäisen päivän jälkeen lokikirjaan on merkattu kolme perhoslajia. Päivän päätteeksi valitaan sen päivän suosikkivalokuva lokikirjaan räpsittyjen valokuvien joukosta.
Seuraavana aamuna nämä kolme, eilen suurella vaivalla esiin kaivetut perhoset, liitelevät vapaasti ympärillä samalla, kun aamun sarastaessa on aika etsiä uudet kolme lentävää ystävää. Päivien kuluessa reissun loppupäässä perhosia pörrää ympärillä niin paljon, että on vaikea tunnistaa uusia lajikkeita vanhojen tuttujen joukossa, lajikkeita kun on kertynyt jo tusinan verran. Uusiin perhosiin voi törmätä aivan sattumalta, tai joskus on esimerkiksi ravisteltava puskia löytääkseen piilossa olevan kaivatun lajikkeen.
Kuten partiolaiset melkein sanovat – kameran on oltava aina valmiudessa! Kun uuden perhoslajin edustaja liitää näkökenttään kameran linssin läpi katsottuna, pokkarin näytölle tulee ilmoitus kyseessä olevan uusi havainto. Tällöin tulee liipaisinsormen olla kohdillaan ja räpsäistä kuva mahdollisimman nopeasti, jotta varmasti saa kuvaan uuden tulokkaan eikä se kerkeä liitämään kameran rajojen ulkopuolelle. Kun uudesta perhoslajista on saanut kuvan, sen voi tallentaa lokikirjaan ja alustavat tiedot lajikkeesta kirjataan kuvan alapuolelle. Alan ammattilaisena lajikkeen merkintöjen täydellistämiseksi uusi perhoslöydös on saatava kepin päähän, jolloin tästä saadun tiedon voi lisätä lokikirjaan varhaisten ja vajavaisten tietojen viereen.
Jos jo otettu kuva havaitusta siivekkäästä ei miellytä esteettistä silmää, uuden kuvan räpsäyttäessä lokikirjaan voi päivittää vanhan kuvan tilalle paremman version. Kuvia voi ottaa melko vapaasti mielin määrin, mutta jossain vaiheessa digikamerasta loppuu tila. Tällöin on poistettava esimerkiksi duplikaatteja samoista lajikkeista sen parhaimman kuvan saamiseksi. Muistikorttia voi täyttää myös kuvaamalla yleisesti tropiikin eksoottista kauneutta tai vaikka omaa telttaa ja leirintäaluetta. Tosin tilaa kamerassa on melkoisen runsaasti, joten vaatii paljon räpsimistä joutuakseen tyhjentämään tilaa.
Flutter Away etenee sutjakasti ja päiväkohtainen perhosetsintä sekä tehtävälistan suorittaminen ovat yleensä nopeasti tehtävissä. Suurin aika menee todennäköisimmin uusien perhoslajien etsimiseen varsinkin viimeisimpien päivien aikana, kun perhosia lentelee siellä täällä vastaan kaikkialla minne silmä kantaa. Mutta päivittäiset tehtävänannot ovat jotakuinkin liiankin yksinkertaisia, kuten ”seuraa murmelia”, ”valokuvaa tähtiä” tai ”istahda tuolille rentoutumaan”. Jotkut tehtävistä voivat silti päästä yllättämään, sillä vaikka tehtävänanto ”leiki riippuvalla viiniköynnöksellä” ei kuulosta kovin monimutkaiselta, jouduin hämmentävänkin kauan etsimään kyseistä köynnöstä. Tropiikissa ei nimittäin ole viiniköynnöksistä pulaa, niin sen oikean löytäminen vei yllättävän monta askelta. Pelaajahahmolla ei ollut tuona päivänä minkäänlaista vaikeutta ylittää suositellun 10 000 askeleen päiväkohtaisen tavoitteen!
Nintendo Switch aiheutti aina välillä käsiergonomialle turhia haasteita. Vaikka suurimmalta osin tästä ei tarvinnut huolehtia perhosjahdissa, niin aina tarttuessa tavaroihin tai puunrunkoihin joutui samanaikaisesti käyttämään molempia tatteja sekä myös painikkeella pitää kiinni siirrettävästä esineestä. Käsien asennon kanssa sai erityisesti taiteilla yrittäessäni asettaa lamppua roikkumaan puunoksaan. Kuten todettua, tämä tapahtui vain harvoissa tapauksissa, eivätkä ranteeni kokeneet mitään vakavaa vauriota. Todettakoon myös, että kerran peli jumahti päivän päätteeksi totaalisesti, mutta onneksi uudelleenkäynnistys korjasi tämän ongelman.
Pelatessani mieltäni hieman kutkutti se, että mikä Flutter Awayn varsinainen kohderyhmä on. Peli on niin lyhyt ja loppupeleissä yksinkertainen, että onko se pääsääntöisesti suunnattu nuoremmille pelaajille – kenties lapsille ja yhdessä vanhempien tai sisarusten kanssa pelattavaksi? Nautin toki pelikokemuksestani, mutta kuinka moni varttunut pelaaja on kiinnostunut tällaisesta lyhyestä perhosjahdissa sen visuaalisesta kuin äänimaailmallisesta kauneudesta huolimatta? Toki rahallisesti Flutter Away ei lennä korkeimmassa kategoriassa, sillä hintalappu on suunnilleen 20 euroa – mutta kohderyhmä kutittaa mielessäni ratkaisemattomana arvoituksena.
Flutter Away on silmäähivelevän kaunis peli katsella ja äänimaailma on täydellisesti kohdallaan. Peli kehoittaakin latausikkunassa pelaamaan äänien kera, sillä sademetsän monimuotoisen eläinkunnan ääni tuo todellakin juuri oikeaa tunnelmaa perhosmetsästykseen. Lyhykäisyydestään huolimatta Flutter Away tarjosi sohvannurkalta pikavisiitin sademetsiin, ja kun viime ulkomaanreissusta on kulunut jo aikaa, tämä on varsin mukiinmenevä vaihtoehto virtuaalimatkailulle. Läpipeluuajaksi on arvioitu noin 60 minuuttia, mutta ainakin kohdallani uskon sen ylittyneen. Eikä se haittaa minua laisinkaan. Muutama kuoppa toki matkaan mahtui mukaan, mutta muutoin pelikokemus oli vallan mainio. Erityismainintana haluan todeta kansikuvassa komeilevan murmeliystävän tulleen päivä päivältä rakkaammaksi, ja tämä pikku söpöläinen esiintyi päivän lempikuvassani lähes jokaisella kerralla.
Saatavilla: Nintendo Switch (testattu), PC
Ikäraja: PEGI 3
YHTEENVETO:
**** / *****
Flutter Away täräyttää Nintendo Switchin ruudulle sademetsän trooppisen kauneuden ja kauittimista kuuluu sen eläinkunnan sirkutus, laulu ja kahina. Perhosjahti kameralla ja perhoskepillä tarjoaa löytämisen iloa, minkä lisäksi yksinkertaiset päivittäiset tehtävät tuovat kokemukseen monipuolisuutta. Piilotettuja löydöksiä on etsittäväksi runsas määrä, niin myrkkysammakoista tukaaneihin ja villikasvillisuudesta luolastoihin. Pelin kohderyhmä hieman mietityttää, mutta kokonaisuus on nautinnollinen visiitti tropiikkiin kaiken ikäisille pelaajille.
Päivisin etsitään perhosia, öisin kerrotaan Painajainen Amazon Streetillä -tarinoita.