Avoimen maailman selviytymisseikkailuthan ovat minulle käytännössä kuin huumetta. Muutaman tunnin yöpelailut ovat monesti kääntyneet liki kymmentuntisiksi tarpomisiksi. Totuutta ei voi paeta, sillä Steamin tuntilaskurit tuppaavat muistuttelemaan poltetusta ajasta. Minkäs sille mahtaa, että aika kuluu ripeästi kun on hauskaa. Vastikään julkaistu HumanitZ rakentuu juuri tähän koukuttavaan reseptiikkaan, jota ei yksinkertaisesti naksutella vain tuntia tai paria kerrallaan. Selviytymiseepoksen lämpöiseen syliin on niin kovin mukava jämähtää.
HumanitZ on isometrisestä kuvakulmasta esitelty näkemys raadollisesta maailmanlopun meiningistä. Ydinsotaa ei ole vielä kohdattu, vaan yhteiskunta on kaatunut kuolleiden noustessa. Fiktionaalinen amerikkalaiskaupunki sekä sen lähiympäristö ovat siirtyneet luonnon ja zombien hallintaan. Vaikka HumanitZ on tällä hetkellä hyvin aikaisessa Early Access -vaiheessa, se sisältää mukavan määrän hatunnoston arvoisia ominaisuuksia. Kehityksen alkutaipaleesta huolimatta HumanitZ pyrkii vahvaan realismiin sisällyttämällä teokseen muun muassa vaihtelevat vuodenajat sekä muita tarkkoja yksityiskohtia. Selviytyminen ei ole missään tapauksessa itsestäänselvyys. Sääolosuhteiden varjolla on pidettävä huolta esimerkiksi varusteiden kunnosta ja ravinnon riittävyydestä, juomavedestä puhumattakaan. Pelaajalla ei vielä ole varsinaista juonta tai tehtävää seurattavana, vaan peli kannustaa luomaan oman seikkailun sen antamilla eväillä.
Purtavien kärkipäässä on kartta, jonka 16 neliökilometriä tarjoaa tutkittavaa vallan mukavasti. Maisemat vaihtelevat tiheistä metsistä peltoaukioihin ja suurilta valtateiltä kaupunkeihin. Matkan varrelta voi bongailla isompia vesistöjä, joissa on mahdollista esimerkiksi kalastaa. Liikkuminen on lähestulkoon täysin vapaata, ja matka taittuu helpoiten jalkaisin. Hyvällä tuurilla kulman takana saattaa levätä jokseenkin ajokuntoinen kulkuneuvo, mutta näistä puuttuu monesti olennaisia osia sulavaan starttiin. Pintapuolin Piritan vanha Volvo näyttää ajokuntoiselta, mutta konepellin alta puuttuva startti sekä esimerkiksi bensapumppu hankaloittaa kruisailua ikävästi. Kaikki kaaran kasaamiseen vaadittavat matskut on mahdollista löytää pelialueelta, vaikka todennäköisyydet tähän ovat vähän niin ja näin.
Tarvikkeiden ja muun romppeen kerääminen on teoksen toinen kärkivahvuus kauhun keskellä. Selviytyminen ei ole helppo nakki. Pelaajan täytyy jatkuvasti seurailla omaa hyvinvointiaan, koska zombien aiheuttamien ennenaikaisten monttubileiden lisäksi myös nälkäkuolema ja kuihtuminen on mahdollista. Onneksi raatoretkellä löytyvien talojen, hallien ja muidenkin rakennusten sisään pääsee lähes poikkeuksetta tavalla tai toisella. Ihan joka puljulla ei ole avoimien ovien päivä, vaan silloin täytyy vähä funtsia omia kykyjään sekä mahdollisuuksia. Mahtuisikohan kiipeämään ikkunasta, vai herättääkö hajoava lasi koko kylän huomion? Saisikohan tällä sorkkaraudalla kuitenkin oven auki hieman hienovaraisemmin? Jatkuva tupabongailu on käytännössä välttämätöntä ruuan ja muiden tarvikkeiden etsiskelyn vuoksi.
Valmiiden rakennuksien lisäksi HumanitZ mahdollistaa myös omien päämajojen sekä tukikohtien rakentelun. Selviytyjän on mahdollista löytää luonnosta nikkarointiin sopivia tarvikkeita aina sahoista vasaroihin ja nauloihin. Puut kaatuvat kirveellä, kun taas jeesusteipillä korjaillaan elinkaarensa ehtoopuolelle ehtinyttä lapion vartta. Ei puutu kuin rammari tontille soittamaan Radio Rockia, niin aikahan menee kuin siivillä. Oikeasti rakentelu on hyvinkin hidasta toimintaa jatkuvien tavarareissujen takia, koska kokonainen lankkuvarasto ei taskuun taitu. HumanitZ tavoittelee vahvaa realismia myös pelaajan kantokapasiteetin ja kunnon osalta. Välissä joutaa monesti myös torjumaan zombin jos toisenkin, kun raadoille ei tahdo mennä perille harjakaisten aikataulu.
Raadontorjuntaan kelpaa käytännössä mikä tahansa kättä pidempi. Remonttivehkeet taittuvat helposti myös aggressiivisempaan harrastamiseen. Valikoima ei kuitenkaan jää pelkästään puutalouteen, sillä HumanitZ kunnioittaa kaikkia perinteitä. Olipa mielenkiintonasi sitten pesäpalloilu, aseilla ampuminen tai itämaiset miekat, riittävällä tuurilla mikä tahansa on mahdollista. Mahdollisuuden mukana tulee myös haaste, sillä zombien lahtaaminen aina riski. Lähitaistelu on nimittäin hieman tönkösti toteutettu. Taisteluista harvemmin selviää naarmuitta etenkään silloin, jos raatoja on useampi samaan aikaa härkkimässä. Uhat eivät edes pääty eläviin kuolleisiin. Matkalla voi törmätä myös vihamielisiin kanssaselviytyjiin, jotka ovat päättäneet lopettaa yhteistyöhalukkuuden. Näiden kavereiden kanssa ei neuvotella, vaikka kuinka tarjosin kymppiä lähihuoltsikan munkkikahveihin. Aseet laulavat ja teräaseet viuhuvat heti näkökenttään tupsahtaessa. Näin me ilmeisesti nyt menetellään.
Elämää paljastuu myös luonnosta. Metsästettävät peurat, jänikset ja karhut asuttavat lähimetsiä. Näistä tosin viimeinen voi olla myös metsästäjä. Eläinkuntaa karsimalla pääsee käsiksi hyviin liha- ja rasvavarastoihin, joita pääsee hyödyntämään ruuanvalmistuksessa. Kartalla on isompia vesialueita, jotka tarjoavat oivat mahdollisuudet kalastamiseen, mikäli matkassa on oikeanlaiset varusteet. Eikä parane unohtaa maanviljelyä. Kalenterin kääntyessä talveen nousee pakkasen lisäksi myös luonnonmuonan haaliminen. Vesistöt jäätyvät, maanviljely kuolee ja eläinkanta painuu aika pitkälti piiloon. Syksyllä on siis hyvä varautua keskittymällä reilusti metsästämiseen.
Kaikki puuhaaminen rakentelusta zombien kaatamiseen ja metsästämiseen palkitsee pelaajaa kokemuspisteillä. Kokemuksen myötä karttuu myös selviytyjän taso, joka availee uusia taitoja sekä kykyjä valittavaksi. Nämä maksavat tietenkin bongoja, joten oman hahmon rakentelu kannattaa mietiskellä tarkkaan. HumanitZia suositellaan koettavaksi neljän pelaajan voimin verkon yli, jolloin porukassa on hyvä päättää jokaisen seikkailijan erikoistuminen. Kykyjen joukossa on esimerkiksi kehittyneempää metsästystä, suurempaa tulivoimaa viholliskohteisiin, monipuolisempaa maanviljelyä ja vaikka mitä. Kimpassa selviytyminen on muutenkin huomattavasti mieluisampaa kuin sooloilu. Yksinään tarpova pärjää kyllä, mutta välttämättömien töiden jakaminen kaveriporukan kesken antaa paremmat mahdollisuudet kokea HumanitZin salat.
Vaikka zombi- ja selviytymispelien genre on todella ylitsevuotavainen, on HumanitZ oiva vaihtoehto tutkiskella aihepiiriä. Isometrinen kuvakulma tekee pelistä kevyen tuntuisen ja omalaatuisen kokemuksen, mikä erottelee sitä juuri sopivasti omannäköisekseen. Early Accessista huolimatta tekemistä riittää vallan mukavasti, jos ottaa sopivan asenteen itselleen. Tutki ja tutustu kaikkiin osa-alueisiin sekä kehoita kaveria tekemään samoin. Elävien kuolleiden maailmanloppu ei kuulosta niin pahalta, kun ajattelee tilalle juhannussimulaattorin.
Saatavilla: PC
Ikäraja: –
YHTEENVETO:
***(*) / *****
Tarpeeksi omalaatuinen lisäys avoimen maailman zombiselviytymisiin, eikä kyseessä ole vain halpa kopio jostain toisesta. Teos ei omasta identiteetistä huolimatta tarjoa mitään järisyttävän ennennäkemätöntä, mutta seikkailu ansaitsee ylistyksen rakennusten ollessa käytettäviä eikä vain umpeen leivottuja koristeita. Erinomaista puuhaa porukassa, sooloilijalle on luvassa rankempi reissu.
Huvilan ja huussin uusi kausi kääntyi loppupuolella melko synkäksi.