Taskut tyhjäksi pitkästä aikaa – mitä kuuluu Call of Duty: Mobilelle?

Taskuun taittuva Call of Duty: Mobile on paukutellut menemään jo reilut pari vuotta kiitettävällä aktiivisuudella. Kehuttava suoritus, kun ottaa huomioon mobiilimarkkinoiden lähes hyperaktiiviset trendimuutokset. Kuinka taskuun sujahtava megaräiskintä porskuttaa näin pidemmän tauon jälkeen?

30.03.2022

Activisionin mobiilipuolella jylläävä Call of Duty: Mobile teki aikanaan hämmästyttävän suuren vaikutuksen räiskintäsarjan faneihin. Itsekin kovan tason “codittajana” ylistin taskuun taittuvaa pauketta kovalla kädellä, eikä mielipiteeni teoksen toimivuudesta ole horjunut. Kahden ja puolen vuoden merkkipäivän lähestyessä hyvää vauhtia koin tarpeelliseksi kurkistaa taskuräiskinnän kuulumisia, kehitysaskeleita ja sisältöä vielä kertaalleen.

Call of Duty: Mobilen ydin on rakentunut vahvasti perinteisen verkkokarkeloinnin ympärille. Pääsarjassa esiintyneet tutut pelimuodot ovat vankasti esillä, eikä taskuräiskintä ole yrittänyt luoda pyörää uudelleen liian monimutkaisilla tavoitteilla. Mobiilin myötä tulevat tekniset rajoitteet toki jarruttavat hieman meininkiä. Klassisten verkkotaisteluiden lisäksi myös battle royale on edelleen edustettuna. Suuren kysynnän vuoksi myös zombit löysivät viimein tiensä Call of Duty: Mobileen. Lopputulos ei kuitenkaan ollut ihan toivotunlainen. Taskuun taittuvan CoDin suurin kehitys näkyy kuitenkin sen pelimoottorissa ja graafisissa askeleissa.

Call of Duty: Mobilen alkuperäisiä grafiikoita ja animaatioita on korvattu tiuhalla tahdilla. Teoksen kehittäjä Tencent Games on repinyt vuoden 2019 Call of Duty: Modern Warfaresta runsaasti ominaisuuksia taskuun menevään kokoon. Näihin lukeutuvat esimerkiksi aseiden latausanimaatiot sekä hahmojen ulkonäöt ja liikeradat. Isoveljeltä lainatut palaset ovat esikuvalleen erittäin uskollisia, eikä niiden laadussa ole varsinaisesti kuhnailtu tippaakaan. Pelikokemuksesta on täten saatu huomattavasti dynaamisempi ja laadukkaamman tuntuinen elämys, joka on todella hieno suoritus mobiilipeliltä. Grafiikat eivät luonnollisesti tee peliä, mutta plussa se on pienikin plussa.

Toisena suurena plussana on Call of Duty: Mobilen huomattavasti parempaan suuntaan hiottu ohjaintuki. Alun perin Mobile tuki lähinnä Microsoftin langattomia Xbox-ohjaimia ja niitäkin hyvin kankeasti. Painikkeiden käytössä ei ollut huolta, mutta analogisauvoilla tähtääminen ei ollut mitenkään verrattavissa esimerkiksi konsoleilla hyrrääviin isoveljiinsä. Tänä päivänä Call of Duty: Mobile tukee käytännössä kaikkia Bluetoothilla toimivia kapuloita, jos peli sekä käytetty mobiililaite tunnistavat lisälaitteen ohjaimeksi. Laajentuneen laitetuen lisäksi kapulalla tähtääminen on jo todella lähellä varsinaista konsolikokemusta, joka on erittäin suuren kehun arvoinen asia. Jos olet koskaan harkinnut ohjaimeen ostettavaa puhelintelinettä, Call of Duty: Mobile on kyseiseen kapistukseen sijoittamisen arvoinen.

Ihan pelkkää kehujen riemuvoittoa Call of Duty: Mobile ei kuitenkaan ole. Teoksen sisäinen kauppapaikka on paisunut aivan järjettömiin sfääreihin ja tämä helposti sekoittaa etenkin ensikertalaisen taskusoturin päätä. Jo ennen pelkkään päävalikkoon pääsemistä joutuu klikkailemaan helposti jopa kolme erilaista myynti-ilmoitusta pois. Meininki on tunkkaisempaa kuin Facebookin Marketplacessa. AV:n ja YV:n jälkeen sotatantereelle voi halutessaan rynnätä tappamisen hurmoissa, mutta teoksen ulkoasu voi laittaa huulet hieman tötteröllä edellä mainittujen kehujen jälkeen. Kaikkien visuaalisten herkkujen esilletulo vaatii hieman kärsivällisyyttä, eli hyvää kannattaa odottaa.

Päävalikossa piilee namiska, joka avaa erillisen latausvalikon pelurin tutkittavaksi. Katalogi sisältää näitä aiemmin mainittuja edistyneempiä animaatioita ja malleja, joiden lataamista on helppo suositella. Call of Duty: Mobilen tiedostokoko toki räjähtää käsiin koko valikoiman tärähtäessä matkapuhelimen muistin rasitteeksi. Alle 128 gigatavun mobiililaitteilla tunnelma tuntuu täten helposti hyvinkin ahtaalta. Tyypilliseen Activisionin tyyliin ladattavat lisäherkut tulevat valitettavasti hyvin hitaasti palvelimelta.

Kovan luokan zombifanaatikkona en voi kehua Call of Duty: Mobilen näkemystä elävistä kuolleista. Zombie Siegeksi tituleerattu pelimuoto ei ole verrattavissa esimerkiksi perinteisiin kierrospeleihin tai edes Call of Duty: Black Ops Cold Warissa nähtyyn Outbreakiin. Taskuraatojen tarjontaan kuuluu yhden hallintapisteen puolustaminen muutaman kierroksen verran zombeja ja vaikka mitä muuta irvileukaa vastaan. Taisteluita käydään kahdella eri vaikeusasteella, joista toinen on naurettavan helppo ja toinen koomisen vaikea. Puolustamisen yhteydessä keräillään tietysti valuuttaa, yritetään kehittää puolustuspisteen kalustoa ja tietenkin parantaa omia tuliluikkuja. Mobiiliversion näkemys zombeista on todella outo, sillä teoksen alkutaipaleella nähtiin lähes klassista kierroksittain vaikeutuvaa lahtausta. Onko kyse sitten mobiilipuolen teknisistä rajoitteista vai mistä, sitä tuskin saamme koskaan tietää.

Call of Duty: Mobile on taskuun mahtuvasta koostaan huolimatta tänä päivänä lähes konsoliversioidensa veroinen. Ilmaispelattavuuden myötä tuleva mikromaksujen runsaus on ärsyke, mutta ei kuitenkaan pelattavuuteen vaikuttava rajoite. Bluetoothilla toimivan kapulan myötä kokemus on todella miellyttävä, joten pahimpaan velvollisuuden kutsuun saa pikaista ensiapua taskun kautta. Vaikka matka on ollut jo pitkähkö, jatkuu Call of Duty: Mobilen kehitystyö edelleen säännöllisillä päivityksillä ja kausien vaihtumisilla. Vaikuttavaa työtä, joten hatunnosto on erittäin ansaittu tässä tapauksessa.

Saatavilla: Android (testattu: Huawei P40 Pro & Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE), iOS
Ikäraja: PEGI 18 (PEGI-tietokannassa ei tarkempia tietoja)

”Heii… On niin helppoo olla onnellinen.”