Jo käsittämättömät 21 osaa sisältävän Test Drive -pelisarjan uusin osa hämmentää monelta osin. Ensimmäinen Test Drive Unlimited käynnisti sarjan uudestaan varsin onnistuneesti. Toinen osa tuntui monella tavalla askeleelta taaksepäin, eikä se onnistunut enää löytämään samalla tavalla pitoa renkaidensa alle. Nyt yli 13 vuotta edeltäjänsä jälkeen julkaistu Solar Crown jatkaa valitettavasti sivuluisua syvemmälle kohti ojan penkkaa.
Aloittelevan kilpakuskin saappaissa pelaaja saa kutsun Hong Kongissa järjestettävään Solar Crown -turnaukseen. Alueen jokaisen mutkan ja nurkan erinäisillä aktiviteeteilla täyttävä kilpailu tarjoaa ihan houkuttelevan lähtökohdan jos jonkinmoiselle kruisailulle. Koko Hong Kongin alue on mallinnettu peliä varten 1:1-mittakaavassa. Saavutus olisi kunniamaininnan arvoinen mikäli paketin koko muu sisältö ei onnistuisi vesittämään herkullisia puitteita täysin.
Pelaaminen itsessään koostuu kaduilla vapaasti kruisailusta, rajatummista kilpailuista ja erilaisten karttamerkkien syynäämisestä. Kaikesta tekemisestä palkitaan kokemuspisteillä ja rahalla. Kokemuspisteiden myötä nousevien tasojen mukana aukeaa muun muassa parempia päivitysosia, vaatteita ja pääsyoikeuksia vaativampiin kilpailuihin. Rahalla puolestaan hankitaan avautuneita osia, autoja ja kosmeettista hilpettä niin menopeleihin kuin avatarillekin. Järjestelmä on käytännössä täysin samanlainen kuin lukuisissa muissa avoimen maailman kaahailuissa, kuten esimerkiksi Playground Gamesin Forza Horizon -sarjassa.
Teos on paperilla virallisesti massiivimoninpeli, joten ainakin teoriassa eri kilpailuihin saattaa osallistua tietokoneen ohjastamien tekoälykuskien ohella myös ihmispelaajia. Muita pelaajia pääsee tapaamaan myös erilaisilla keskusalueilla, joiden sisällä voi esitellä autoaan ja pelihahmoaan mikäli näin halajaa. Myynti ei kuitenkaan ole ilmeisesti ollut ihan odotetulla tasolla, sillä ihmispelaajia kohtaa kaduilla korkeintaan satunnaisesti ja itse kilpailuissa vain harvoin.
Lue myös: Kingstonilta huippunopeita muisteja
Valitettava totuus on, että Test Drive Unlimited Solard Crown on sekä teknisesti että pelimekaanisesti keskinkertainen ja monilta osin jopa ala-arvoinen suoritus. Paketin julkaisukunto oli sen verran surkea, ettei sitä voinut kutsua viimeistellyksi kokonaisuudeksi alkuunkaan. Grafiikan saralla nykymittapuilla mitattuna poikkeuksellisen karun näköinen teos ei pyörinyt edes tehokone Beastilla siedettävästi. Autopeleille miniminä pidetyn 60 ruudun sekuntivauhdit oli mahdollista saavuttaa käytännössä vain tekoälypohjaisen kuvanluontiominaisuuden avulla. Alhaisesta natiivista päivitysnopeudesta johtuva tahmeus kuitenkin teki pelaamisesta täyttä tuskaa. Vähänkään korkeammilla resoluutioilla pelaaminen oli jo lähes mahdotonta.
Pelin kehityksestä on vastuussa lukuisia WRC-sarjan osia tehtaillut KT Racing. Studio on julkaisun jälkeen luvannut kuunnella pelaajien kritiikkiä ja kertonut pyrkivänsä tulevaisuudessa korjaamaan teknisen toteutuksen heikkouksia. Ensimmäinen korjauspaketti saatiin linjoille jo pari viikkoa julkaisun jälkeen. Päivitys korjasi teknisiä kömmähdyksiä osittain ja varsinkin ruudunpäivitystä saatiin sulavoitettua jossain määrin siedettävälle tasolle. Optimointipäivitysten jälkeen peli on tosin edelleen vähempitehoisilla kokoonpanoilla käytännössä pelikelvoton. Steam Deckillä teos ei suostu käynnistymään ollenkaan ja Rog Ally X:llä ruudunpäivitys pysyy asetuksista huolimatta tasoilla, joilla pelaamista ei voi suositella edes pahimmille sadisteille.
Lue myös: Onko sinulla tämä pelikonsoli? Käynnistä se heti, jos haluat pelata sillä vielä tulevaisuudessakin
Teknisten heikkouksien alla lymyää lopulta myös melkoisen ontuva pelikokonaisuus, jota ei valitettavasti pelkillä päivityksillä voi korjata. Ajomalli on jopa sulavilla nopeuksilla todella omituisen tuntuinen ja monet klassikkoautot yksinkertaisesti tuntuvat täysin vääränlaisilta. Välillä kumia ei tunnu saavan irtoamaan asfaltista yrittämälläkään ja toisinaan taas liu’utaan mutkista ohi kuin voipala kuumalla pannulla. Autojen eri vetotavat eivät tunnu olevan mitenkään linkissä ajotuntumaan ja törmäysmallinnuskin on kertakaikkisen hämmentävä. Kun pakettiin lisätään vielä vaikeustasosta riippumatta täysin virheettömästi ajavat tekoälykuskit, on kokemuksesta todella vaikea löytää mitään aidosti nautittavaa.
Hetkittäin meno saattaa tuntua ihan mukiinmenevältä. Juuri oikean valaistuksen osuessa saateen pyyhkimän Hong Kongin kaduille teos jopa näyttää katoavan hetken ajan ihan kivalta. Seuraavaan mutkaan päästessä illuusio on kuitenkin jo kadonnut. Kehittäjät ovat luvanneet kuunnella niitä muutamia vielä pelin parissa viihtyviä autoilufaneja ja parantaa teknistä puolta palautteiden perusteella. Valitettavasti taitavinkaan mekaanikko ei onnistu ruostevaurioita paikkaamalla korjaamaan konepellin alla pahasti yskivää moottoria.
Saatavilla: PC (testattu), PS5, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 18 (uhkapelaaminen, pelinsisäiset ostot) Kyllä, tämä peli on K-18.
YHTEENVETO:
** / *****
Historiallisen autopelisarjan uusin osa jättää moottorin tyhjäkäynnille. Surkea tekninen toteutus ja yksinkertaisen tympeät pelimekaniikat takaavat sen, että hyviä kaahailukokemuksia halajavien on syytä suunnata katseensa toisiin autotalleihin.
Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4090 24 Gt
Tehokone 2 “Valkoinen Valas”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7700X
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4070 Ti Super
Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5-12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 770
Budjettikone “Little Princess”
Prosessori: AMD Ryzen 8700G
Keskusmuisti: 16 GT 6000 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 780M (integroitu)
Rog Ally X
Steam Deck
Lue myös: Sotajumalan paluu – arvostelussa God of War Ragnarök (PC)
Lue myös: Kun helvetissä ei enää ole tilaa – arvostelussa Dead Rising Deluxe Remaster