Herrakansan kartoittamaton aarrejahti – arvostelussa Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC)

Naughty Dogin muutaman vuoden takaiset mestariteokset päivitettiin alkuvuodesta valjastamaan uuden konsolisukupolven tehot täysimittaisesti käyttöönsä. Nyt vuoronsa saa saman kokoelman pc-versiointi, jossa ruudulle piirtyvä lopputulos on jotain lähes maagista.

23.10.2022

Vuonna 2016 päivänvalon nähnyt Uncharted 4: A Thief’s End oli uskomattoman näyttävä, hiottu ja pelattava kokonaisuus. Alunperin edeltäjänsä lisäsisältöpaketiksi tarkoitettu The Lost Legacy julkaistiin hieman myöhemmin omana erillisenä kokonaisuutenaan osoittamaan, ettei Uncharted-seikkailu välttämättä tarvitse Nathan Draken ja Victor Sullivanin dynaamista läpänheittoa ollakseen silti erinomainen teos. Alkuvuodesta 2022 molemmat pelit pakattiin yksiin kansiin ja julkaistiin viidennelle pleikkarille grafiikkaa ja ruudunpäivitysnopeutta parantaen. Nyt kun sarja hyppää ensimmäistä kertaa pc-raudalle, saadaan teoksista vihdoin revittyä viimeisetkin mehut irti. Sonyn pc-käännösten linjaa noudattaen myös tällä kerralla tarjolla on ehdotonta priimaa.

PS5-versiossa nähtyjen kolmen erilaisen grafiikkatilan sijaan tarjolla on niin laajat säätömahdollisuudet, että heikompaa hirvittää. Halutessaan teokset saa pyörimään melko vaatimattomallakin mopolla, mutta säätövaraa on myös ylöspäin sen verran reippaasti, että jopa markkinoiden tämänhetkiset rautakuninkaat saadaan halutessaan kyykkäämään. Paketin pyörittäminen natiivilla 4K-resoluutiolla, kaikki herkut tapissa ja siedettävillä ruudunpäivitysnopeuksilla vaatinee jo todennäköisesti vähintään GeForce 3080- tai 3090-kortteja vastaavan näytönohjaimen. Yhtään vähäisemmillä korteilla varustettuja koneita avustamaan on onneksi lisätty täysi tuki AMD:n FSR- ja Nvidian DLSS-tekoälyskaalaimille. Oletettavasti tuki myös Intelin XeSS:lle lisätään, mutta tätä ei ainakaan vielä ole saatavilla. Pienenä pettymyksenä tähänkään versioon ei ole lisätty minkäänlaista tukea säteenseurannalle. Tarkkaan etukäteen koodatun ja kohdennetun valaistuksen korvaaminen uudella järjestelmällä olisi todennäköisesti ollut melkoisen työläs projekti.

Pc-versioon on lisätty myös täysi tuki UltraWide-resoluutioille. Tuki on toteutettu näyttävästi, sillä jo etukäteen purkitetut välivideot piirtyvät ruudulle normaalisti 16:9 kuvasuhteella, mutta heti pelattavaan osioon siirryttäessä näkökenttä levenee sivuilta vastaamaan koko tarjolla olevaa näyttöaluetta. Efekti muistuttaa IMAX-näytöksistä tuttua valkokankaan avausta – joskin vaakasuunnassa – luoden menoon vielä ihan oman elokuvamaisen vivahteensa.

Ilman UltraWide-tukea tämäkin vihollisen suorittama ohilaukaus olisi jäänyt kokonaan huomaamatta.

Löytyypä timantista pieniä säröjäkin. A Thief’s Endissä vastaani osui jatkuvasti bugi, joka kaatoi koko pelin tasaisesti aina tasanteelta toiselle tiputtautuessa. Vahvasti kiipeilyyn nojaavassa teoksessa tämä on jo merkittävä ongelma. Kaksi päivää ennen julkaisua linjoille valunut päivitys tuntui korjaavan ongelman pääosin, joten julkaisuversiossa kyseistä kaatuilua tuskin tarvitsee enää sietää. The Lost Legacyssa samaa ongelmaa ei esiintynyt ollenkaan. Joitakin osioita, etenkin seikkailun alkupäässä, olisi voinut myös optimoida hieman tehokkaammin. Vaikka ruudunpäivitys pysyi omalla tehomyllylläni suurimman osan ajasta sadan tietämillä, sai muutama satunnainen kohtaus nopeuden kuitenkin putoamaan jopa alle neljänkymmenen.

Hassusti myös DualSense-ohjaimen tuki jättää hieman toivomisen varaa. Haptisia liipaisimia ja tarkempia tärinäefektejä hyödyntääkseen ohjaimen tulee olla piuhalla kiinni koneessa – ja tällöinkään ominaisuudet eivät aina aktivoidu toivotunlaisesti. Ohjaimen kiinnittäminen sai oman laitteistoni Aura Sync -valaistuksen heittämään häränpyllyä todella tehokkaasti. Ohjaimen irroittaessa valot kuitenkin palautuivat aina normaaliin sateenkaariloistoonsa, joten ongelma ei onneksi ollut järin suuri. Mikäli taloudesta ei uudemman mallin virallista pleikkariohjainta ole hankittuna, on mukana myös luonnollisesti täysi tuki XInput-laitteille. Xboxilta tuttujen ohjainsymbolien näkyminen ruudulla entisen PlayStation-yksinoikeusteoksen parissa tuntuu tosin aina yhtä omituiselta.

Kuten toveri Mesiä jo PS5-version arvostelussa totesi, on kokoelman isoimpia syntejä lähinnä se, että mukaan ei ole saatu sarjan aiempia pelejä. Pc:llä ongelma korostuu vielä entisestään, kun alkuperäistä trilogiaa PS Vitan sivuseikkailusta puhumattakaan ei ole laillisesti mahdollista pelata millään tavoin. Aiemman konsolijulkaisun tapaan paketissa ei ole ollenkaan alkuperäisessä A Thief’s Endissä ollutta moninpelimuotoa, mutta tätä kovinkaan moni tuskin kaipailee.

Sonyn omille julkaisuille totuttuun tapaan myös tämä paketti on lokalisoitu tekstitysten ja valikoiden osalta suomenkieliseksi. PlayStationin konsolipuolella tämä on toki jo tuttua kauraa, mutta pc-raudalla harvinaisempaa. Tämä onkin siis hatunnoston arvoinen panostus.

The Legacy of Thieves Collection on vankka osoitus siitä, että Sony todella panostaa entisten yksinoikeusjulkaisujen pc-versioihin. Suurelta osin ensiluokkainen käännöstyö, onnistunut optimointi ja laajat säätömahdollisuudet takaavat sen, että herrakansan edustajat pääsevät nauttimaan tästäkin mestariteoksesta omilla ehdoillaan.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

YHTEENVETO:
***** / *****
Erinomaisen pelisarjan parhaiden osien kertakaikkisen upeat käännökset yhdessä paketissa. Hyvistä toimintaseikkailuista tai ihan vain hyvistä peleistä nauttiville lähes pakkohankinta.

Raimo päätti odottaa sarjan ensimmäisten osien saapumista pc:lle ennen loppupään korkkaamista. Ei olisi kannattanut.