ChatGPT:llä tehdyt Ghibli-kuvat kuohuttavat – mistä oikeastaan onkaan kyse?

Japanilainen animaatiostudio Ghibli on epäsuorasti muovautunut tekoälykuvien tekijänoikeusongelmiin liittyvän keskustelun keulakuvaksi.

03.04.2025

ChatGPT:n uusi kuvanluontiominaisuus on herättänyt runsaasti huomiota ja keskustelua tekoälykuvien tekijänoikeusongelmista. Keskustelulle on antanut epäsuorasti japanilainen animaatiostudio Ghibli, jonka tyyliä jäljittelevät käyttäjien teettämät tekoälykuvat ovat räjähtäneet suoranaiseksi viraalihitiksi.

Mistä on kyse?

Tekoälyä kehittävä OpenAI julkaisi hiljattain päivitetyn GPT-4o-mallinsa maksullisena ominaisuutena, mutta se on tuoreeltaan avautunut myös kaikille käyttäjille. Sen myötä käyttäjät ovat voineet ohjeistaa yksinkertaisin komennoin tekoälyä luomaan ja muokkaamaan kuvia aiempaakin vaivattomammin. Uusi malli voi luoda kuvia vaiheittain sekä tuoda kuviin jo useita kymmeniä esineitä ja asioita. Myös tekstin sisäistäminen kuviin onnistuu aiempaa luontavammin.

Käyttäjäkunta onkin ottanut ominaisuuden omakseen sellaisella innolla, että työkalun käyttöä on jouduttu jopa rajoittamaan julkaisunsa jälkeen sen tekoälyn suorittimilta vaativan laskentatehon takia. Juurikin Liikkuva linna– ja Naapurini Totoro -animaatioistakin tutun Studio Ghiblin tyyliä jäljittelevät tekoälykuvat ovat nousseet suureen suosioon, minkä takia tekijänoikeusloukkauksista ja taiteen asemasta huolestuneet tahot ovat ottaneet sen keskustelun keulakuvaksi.

Lue myös: Sano hyvästit Windowsin siniselle kuolonruudulle – tilalle sitäkin synkempi näkymä

Taiteilijoiden ja luovien tahojen huolena on ollut jo pitkään, että tekoälyjen opettamiseen käytettäviin tieto- ja kuvamateriaaleihin sisältyisi luvatta tekijänoikeudellisesti suojattuja sisältöä. Pelkästään OpenAI:ta vastaan onkin nostettu useita käynnissä olevia tekijänoikeushaasteita asiaan liittyen. Yhtiö on ilmoittanut lisänneensä tekoälymalliin rajoitteita, jotka estävät käyttäjiä luomasta elävien taiteiljoiden tyyliä jäljitteleviä kuvia, mutta tuoreempien lausuntojen mukaan studioiden yleistä tyyliä jäljittelevät kuvat sallitaan.

Ghibli-kuvailmiön myötä pinnalle on noussut studion maailmankuulun animaatio-ohjaaja Hayao Miyazakin lähes 10 vuoden takaiset kommentit tekoälytaiteeseen liittyen.

– Pidän tätä suorastaan kuvottavana. Jos haluatte kammottavia asioita, sen kun teette. En itse koskaan halua käyttää tätä teknologiaa työssäni. Koen, että tämä on loukkas itse elämää kohtaan, Miyazaki sanaili jämäkästi katsoessaan hänelle esitettyä silloista tekoälymateriaalia.

Lähde: TechCrunch, ScreenRant