Monet asiat maailmassa kehittyvät sykleittäin. Myös pelaamisessa on alkanut tai alkamassa uusi aalto.
Moni povaa VR-pelejä tulevaisuuden uudeksi jutuksi, mutta itse olen teknologian suhteen edelleen jokseenkin skeptinen. Omaan silmääni ja mieleeni nimittäin vaikuttaisi siltä, että vaikka innovaation potentiaali voikin valtaväestön suhteen olla mittaamaton, ei se ainakaan hetkeen tule olemaan niin sanottujen hardcore-pelaajien makuun.
Pelimaailman tapahtumissa on nähtävillä ennusmerkkejä siitä, että ala on kulkemassa yhtä paljon taaksepäin kuin eteenkin päin. Esimerkiksi sellaisten pelien kuin Dark Soulsin ja Niohin massamenestys viittaa tähän. Molemmat näistä peleistä ovat keskivertoa hankalampia tapauksia, ja ainakin Dark Soulsin oli ilmeisesti aikanaan tarkoitus vedota lähinnä pieneen marginaaliin. Kummastakin pelistä – jopa eilen julkaistusta Niohista – on jo kuitenkin ehtinyt kuoriutua hitti. Tämä on osoitus siitä, että niin sanottu marginaali on sittenkin kaikkea muuta kuin pelkkä marginaali.
Moni meistä pelaajista on aloittanut C64:n tai 16-bittisten pelien aikakaudella. Tämä sukupolvi ihastui aikanaan peleihin siitä huolimatta, että ne eivät tarjonneet tallennusmahdollisuutta joka nurkalla. Suuresta osasta pelejä ei itse asiassa löytynyt edes salasanasysteemiä tai minkäänlaista mahdollisuutta jatkaa siitä, mihin jäätiin. Pelit aloitettiin aina uudestaan alusta, kunnes lopulta kuoltiin johonkin pahuksen vesi- tai laavatasoon tai ylivoimaiseen loppubossiin. Pelaamisessa oli tuolloin tietynlaista uutuudenviehätystäkin, mutta useat meistä ihastuivat nimenomaan pelien tuomaan haasteeseen – vaikkei se ehkä siinä ärräpäitä karjuessa siltä tuntunutkaan. Oli kiva kohdata pelien parissa kevyitä koettelemuksia, joissa epäonnistuminen ei tarkoittanut huonoja arvosanoja koulussa tai muissa elämän vakavissa asioissa.
Uskon, että pelimarkkinat tulevat seuraavina vuosina monipuolistumaan ja tarjoamaan jatkuvasti lisää vanhalle ajalle kumartelevia kokemuksia. Ei enää pelkkiä helppoja pelejä ja hiekkalaatikoita, vaan myös tiiviitä, tarkoin rajattuja ja hankalia kokemuksia. Niohissakin on itse asiassa suoritettavia missioneita eli tehtäviä avoimen maailman tilalla – ja tästä kivikautisesta rakenteesta huolimatta peli on noussut Metacriticissä 88 pisteen keskiarvoihin. Toivottavasti jatkoa seuraa!