Pelien merkityksestä lasten ja nuorten kehitykselle on ollut pitkään paljon keskustelua. Jotkut sanovat, että menkää ulos mustikkaan, toiset taas että pelaaminen parantaa silmä–käsi-koordinaatiota.
Nyt uunituore Australian yliopiston tutkimus väittää (tämän tieteellisempää sanaa ei uskalla nykypäivän tutkimuksista käyttää), että pelaaminen todennäköisesti parantaa lukioikäisten akateemista kykenevyyttä matematiikassa, luonnontieteissä ja lukemisessa.
Professori Alberto Posson pelaaminen korreloi monien teinien kohdalla hyvien koulusuoritusten kanssa. Hän tutki yli 12 000 australiaisen 15-vuotiaan koulumenestystä ja vertaili tuloksia näiden nettitottumuksiin.
”Nettipelejä lähes päivittäin pelaavat opiskelijat saavat matematiikasta 15 pistettä keskivertoa enemmän ja luonnontieteissä 17 pistettä enemmän.”
Oletus on, että pelien ongelmanratkaisu terävöittäisi silmä–käsi-koordinaation lisäksi myös aivojen kognitiivisia kykyjä.
“Nettipelejä pelatessa ratkotaan seuraavalle tasolle päästäkseen puzzleja, ja tämä vaatii perustason tietämystä ja taitoja matematiikassa, lukemisessa ja luonnointieteissä, joita puolestaan on opeteltu päivällä koulussa.”
Tutkimustulosten mukaan Facebookia ja muita sosiaalisia medioita päivittäin käyttävät puolestaan saivat sosiaalista mediaa käyttämättömiä 20 pistettä heikompia tuloksia matematiikasta.
Mitä tämä kaikki todistaa? Nörtit ovat fiksuja… Oliko tässä siis lopulta oikeastaan mitään uutta?